Det är inte vilken partikongress som helst som pågår just nu, den i Svenska mässan i Göteborg. För med tio månader kvar till ett avgörande riksdagsval gör Socialdemokraterna en viktig ideologisk nystart.

I centrum för skiftet står den nyvalda partiordföranden Magdalena Andersson. Hon som – om allt går som det ska – snart blir Sveriges första kvinnliga statsminister. Och med den nya partiledaren på plats lanserades också en helt ny retorik. 

En retorik som går hand i hand med den mer progressiva politik om vinstbegränsningar i skolan som det beslutades om samma dag på kongressen.

Samhället ska återta kontrollen

Det handlar om att ta tillbaka dagordningen från högern om styrningen av svensk välfärd. Att skippa pratet om förbud och rovdrift för att i stället använda ett helt nytt, positivt betingat begrepp som utgångspunkt. 

Den om att demokratin ska återta kontrollen över välfärden. 

Och det är helt logiskt och egentligen helt självklart. För när skattepengar inte bara går till att göra skolor, äldreomsorg eller sjukvård bättre. När de i stället går till företags och aktieägares vinstuttag, då är det något som är galet. 

Och detta har allt fler svenska väljare insett. Väljare som Magdalena pratar direkt till från S-kongressens talarstol.

Högern i armkrok med friskolelobbyn

För företag kan ju aldrig avkrävas samma ansvar som folkvalda kommunstyren eller riksdagspolitiker, något som på sistone blivit tydligt med de särskilda sekretessreglerna för friskolor. Och när vinsterna för skolkoncernerna bara växer, då är det helt riktigt för en socialdemokratisk partiledare att sätta ned foten.

Och det är helt riktigt att göra det i demokratins namn.

Så medan högern – i armkrok med friskolelobbyister och välfärdsföretagare – vill gå ännu längre med ”valfriheten” i välfärden, med fri etablering av vårdcentraler, fler vårdval i sjukvården och att friskolor ska ha egna kösystem, utkristalliseras nu ett tydligt alternativ från vänster.

Ett ödesval om demokratin

Ett där människan – inte företagen – är i centrum. Och tiden lär utvisa hur högern svarar Andersson i den här frågan. Hur de ska förklara varför deras modell är bättre än Socialdemokraternas. Den som gynnar företagen, som ökar på segregationen och som dessutom är mindre demokratisk.

En sak är säker, välfärdsföretagen lär inte låta krigsförklaringen från Magdalena Andersson passera ljudlöst. 

Tänk ändå att valåret 2022 blir ett val om demokratin. Var det någon som sa något om ett ödesval?