Oroväckande hög arbetslöshet. Delar av arbetsmarknaden helt förslummade. En paralyserad arbetsmarknadspolitik efter M-KD-servettbudget 2019 och Centerpartiets krav på totalprivatisering av Arbetsförmedlingen.

Sen kom pandemin och massarbetslösheten var ett faktum. Det snabbfotade arbetet för att införa korttidspermitteringar räddade tusentals jobb, förstärkningen av a-kassan räddade vanligt från fattigdom. Men reformeringen av Arbetsförmedlingen rullade vidare och resurserna som Moderaterna plockade av myndigheten har inte återförts. Arbetsförmedlingen har tvingats lämna tillbaka pengar till staten eftersom man saknar kapacitet att genomföra arbetsmarknadspolitiska program och insatser.

Sådant är läget när den socialdemokratiska kongressen nu diskuterat arbetsmarknadspolitiken och partiet har – inte minst tack vare fackliga ombud – skärpt tonen väsentligt.  SMS-anställningar, hyvlingar och andra otrygga anställningsformer ska bort. Arbetsgivare ska ge män och kvinnor lika tillgång till arbetskläder. Normen på svensk arbetsmarknad ska vara heltidanställningar som omfattas av kollektivavtal.  

Socialdemokratins uppgift

Ombuden har också beslutat att en statlig, aktiv arbetsmarknadspolitik ska finnas i hela landet och Arbetsförmedlingen ska finnas närvarande och tillgänglig i hela riket. I praktiken måste det vara något annat än den light-privatisering av Arbetsförmedlingen som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark utlovade i höstas. Det måste också betyda ett brott med finansdepartementets plan att, år för år, minska anslagen till myndigheten.

Trots att återhämtningen efter coronapandemin gick snabbt så fortsätter långtidsarbetslösheten att öka. Då behöver vi storsatsa på Arbetsförmedlingen så att arbetsförmedlarna kan erbjuda utbildningsinsatser och andra arbetsmarknadspolitiska insatser.

Det är sådan politik som Socialdemokraterna måste gå till val på. Att skapa de allra bästa förutsättningarna för alla att få ett jobb är ju socialdemokratins huvuduppgift. Det innebär – utöver en arbetsförmedling som fungerar – statliga lönesubventioner som biter, stöd som till exempel extrajobb och högre lönebidrag. 

Låt C ta ansvar

Det är sådan politik Socialdemokraterna måste värna om och när de börjar förhandla med de partier som ska utgöra regeringsunderlag.

De fackliga segrarna från kongressen handlar om att alla ska ha en meningsfull och trygg sysselsättning.

Om Centerpartiet tycker att det är ett för högt pris att betala för att hålla Sverigedemokraterna borta från regeringsmakten så är det faktiskt deras problem.