Spännande, historisk, viktigt.

Valberedningens ordförande Elvy Söderström slog an tonen när den socialdemokratiska partikongressen nu på eftermiddagen valde Magdalena Andersson till ny partiordförande.

Det är första gången sedan 1969 som en socialdemokratisk partiledare väljs på en ordinarie kongress. Det är andra gången partiet väljare en kvinna till partiordförande.

Men vad hon egentligen velat göra med partiledarskapet har varit höljt i dunkel. Är hon vänster? Är hon höger? Blir hon en Hillary Clinton eller en Mette Frederiksen?

I den senaste partimedlemsundersökningen från valforskarna i Göteborg så visar det sig att Socialdemokraternas partimedlemmar – med viss marginal – är minst nöjda med sitt partis ideologiska inriktning.

Vad vill medlemmarna ha?

Vill återta kontrollen

”Vi uppfattar att hon förstår Borlänges och Dalarnas förutsättningar och har förmågan att utveckla en politik som angriper ojämlikheten, brottsligheten, segregationen och stärker välfärden, näringslivet och ökar tryggheten för de breda löntagargrupperna”, sa Borlänges arbetarekommun när de nominerade Andersson till partiledarposten i höstas.

Man kan väl säga att de fick svar på tal i dag.

I det korta anförande Andersson höll efter att hon enhälligt valts så la hon ut texten om vilka hennes prioriteringar kommer bli:

Att återta den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen.
Att Sverige ska leda klimatomställningen i världen.
Att vända på varenda sten för att bryta segregationen.

Kommer det göra medlemmarna nöjda? Applåderna i Göteborg tyder på det.

I morgon ska hon hålla sitt första stora linjetal. Och enligt Elvy Söderström kommer hon säga som det är och göra det som krävs. Blir väljarna nöjda? Tillåter budgetdisciplinen de djärva ambitionerna? Vi får se.