Klimatkrisen är det allvarligaste hotet som mänskligheten någonsin ställts inför och hotar att för alltid förändra livet på vår planet.

De som skulle drabbas hårdast är de som redan idag har minst resurser, inte minst arbetare. Därför är klimatkrisen också det enskilt största hotet mot jämlikheten både i Sverige och i världen.  

Ändå görs alldeles för lite för att få ned utsläppen. En snabb, grön och rättvis omställning av samhället bör bli S nya framtidsprojekt.

Snabb och grön nog för att stoppa uppvärmningen vid 1,5 grader, rättvis och omfördelande för att omställningen ska förbättra livet för vanligt folk. 

De rikaste ska betala mest och arbetare vars jobb försvinner ska erbjudas stöd för att klara omställningen så att ingen lämnas efter. Det är ett historiskt tillfälle att byta kurs för samhällsutvecklingen.

Bort från fossil vinstjakt för ett fåtal, mot ett samhälle som är hållbart för både människor och miljö.  

Klimatneutralt Sverige 2035 

Enligt världens samlade klimatexperter och FNs klimatpanel måste utsläppen halveras till 2030 och nå noll till år 2050 om vi ska ha en chans att klara 1,5-gradersmålet. 

Sverige, som är ett land med unikt goda förutsättningar att ställa om kommer behöva minska utsläppen mycket snabbare och bör ha som mål att nå noll nettoutsläpp senast år 2035. 

Att gå före i omställningen innebär också att Sverige tar täten i utvecklingen av framtidens teknik, industri, ekonomi och levnadssätt samt stärker ställningen för både svenska arbetare och företag. 

Höjda kapitalskatter

För att öka takten i omställningen krävs kraftfulla investeringar de kommande åren. Det handlar bland annat om fossilfria transportsystem, förnybar energiproduktion och forskning på ny, miljövänlig teknik som möjliggör omställning av näringslivet.

Men det behövs också investeringar i utbyggd kollektivtrafik, hållbart bostadsbyggande och en välfärd som finns där när vi behöver den.

För att finansiera dessa investeringar behövs en mer offensiv ekonomisk politik och ökad beskattning av kapitalinkomster och samhällets rikaste.  

Minska konsumtionens miljöpåverkan 

Sveriges klimatavtryck handlar inte bara om utsläppen inom Sveriges gränser. Prylar, mat och kläder som konsumeras i Sverige produceras ofta i andra länder och fraktas hit. Svensk konsumtion orsakar nästan dubbelt så stora utsläpp som de som sker inom Sveriges gränser. 

Därför behövs skarpa mål för hur konsumtionsutsläppen ska minska och åtgärder för att åstadkomma det. Bland annat koldioxidmärkning av varor, pant på fler varor och stöd till handlare som hyr ut, reparerar, uppgraderar och säljer andrahandsvaror i stället för nyproducerat.

Handelsanställda ska ges kompetensutveckling för att bidra till handelns omställning. Det räcker inte att konsumenter ska göra bättre val, det behövs politisk handlingskraft för att Sverige inte bara ska bli världens första fossilfria välfärdsland utan också världens första cirkulära ekonomi.  

Förmågan att genom kollektiv handling, välfärd och gemensamma trygghetssystem möjliggöra individuell frigörelse förbättra villkoren för vanliga arbetare har länge varit socialdemokratins styrka.

Den förmågan behövs mer än någonsin för att rusta människor för förändring samt ingjuta mod, hopp och tillförsikt om att ingen ska lämnas efter.

Det är dags för socialdemokratin att återigen bygga landet, denna gång både grönt och rättvist.