När Socialdemokraterna snart går till kongress tyder allt på att Magdalena Andersson väljs till ny partiledare. Hon kan då bli den första kvinnan att bli statsminister i Sverige. Någonsin. 

Detta är verkligen inte en dag för tidigt. 

En socialdemokratisk kongress får ofta stor uppmärksamhet i samhällsdebatten eftersom besluten där sannolikt även blir politik på riktigt. 

För mig är det viktigt att socialdemokratin fortsätter att vara en progressiv rörelse med tydliga visioner där rättvisa, solidaritet och jämlikhet utgör grunden. Låt mig ta några exempel.

…mycket återstår för att människor ska känna sig trygga vid sjukdom och arbetslöshet. Sjuka blir knappast friska för att de blir fattiga

Gabriella Lavecchia

Tandvård och välfärd

Tandvården. En tidigare socialdemokratisk partiledare sa att tändernas status inte ska bli en klassmarkör igen. Jag håller helt med om detta, men nu är vi tyvärr där. Att tänderna inte ses som en del av kroppen ur ett sjukvårdsperspektiv är i mina ögon helt oförståeligt. Här måste S driva på för en förändring.  

Välfärden. Är det rimligt att välfärden har utvecklats till en lukrativ bransch där miljonerna flödar rakt ned i privata ägares fickor? I min värld är det helt orimligt att det går att  bli förmögen genom att driva ett sjukhus, en skola eller ett ålderdomshem. Att sätta stopp för vinster i välfärden borde vara en självklarhet för socialdemokratin.

Pensionerna. Hela pensionsdebatten har de senaste åren handlat om att vi lever längre och att pensionsåldern måste höjas. Många arbetare kan dock inte ens arbeta fram till dagens pensionsålder på grund av exempelvis förslitningsskador. Effekten blir dramatisk ur ett ekonomiskt perspektiv för den enskilde. S måste ta ledartröjan i denna fråga. 

Socialförsäkringarna. Steg har tagits för att göra sjukförsäkringen lite mer mänsklig och a-kassan lite bättre efter år av försyndelser, där den förra borgerliga regeringen är huvudansvarig. Men mycket återstår för att människor ska känna sig trygga vid sjukdom och arbetslöshet. Sjuka blir knappast friska för att de blir fattiga. Arbetslösa blir inte bättre på att söka jobb när den ekonomiska pressen upptar tankarna. 

Visioner måste få större plats

Listan kan göras längre. Men inom dessa fyra politikområden finns hjärtat i socialdemokratin som jag känner den och som jag vill ha den.

Jag hoppas att partikongressen blir ett avstamp i bygget av en socialdemokrati där visioner får en större plats. 

Mycket måste göras för att samhället ska bli mer rättvist, solidariskt och jämlikt. Nu är det dags att öka takten i det arbetet.