I söndags kolliderade en spårvagn med en ung man på elsparkcykel i Göteborg. Mannen som färdades på elsparkcykeln fördes till sjukhus med lindriga skador.

Efter olyckan fick spårvagnstrafiken ledas om och en anmälan om vårdslöshet i trafik upprättades.

– Föraren som jag ansvarar för mår relativt bra men det var en väldigt otäck upplevelse, säger Per-Åke Karlsson, huvudskyddsombud på Göteborgs Spårvägar.

Att det inte skett en olycka tidigare förvånar honom.

– Jag skulle tippa på att spårvagnsförare dagligen måste stanna för personer på elsparkcyklar, säger han.

”Det finns barn som åker på elsparkcyklar mitt i rusningstrafik, framför spårvagnar och på gångbanor och mitt i vägen. Det är vansinne hur dessa cyklar kan få finnas fritt”, säger Per-Åke Karlsson.

Förslag på totalförbud

För några veckor sedan beslutade trafiknämnden i Göteborg att förbjuda elsparkcyklar på helgnätter samt begränsa hastigheten på gågator. Men om inte det hjälper vill Socialdemokraterna se ett totalförbud.

Pär-Åke Karlsson vill också se tuffare tag, bland annat tycker han att det borde finnas en åldersgräns och hjälmkrav.

– I Sverige jobbar vi för ökad trafiksäkerhet men så kommer det här som inte har några regler överhuvudtaget i princip. Det finns barn som åker på elsparkcyklar mitt i rusningstrafik, framför spårvagnar och på gångbanor och mitt i vägen. Det är vansinne hur dessa cyklar kan få finnas fritt.

De styrande Allianspartierna i Göteborg är däremot inte beredda att gå lika långt och införa totalförbud om nuvarande regler inte hjälper, skriver Dagens Nyheter.