De går utbildning för att bli ambulanssjukvårdare
Undersköterskan Linn säger att hon är en sådan som inte kan låta bli att gripa in. När hon såg möjligheten att plugga till ambulanssjukvårdare kändes det självklart. ”Jag brinner för akutsjukvården.”
För några år sedan satt Linn i bilen med sin dotter när de blev vittnen till en trafikolycka. De var först på plats. I stället för att gasa förbi stannade hon bilen och sade till dottern att inte går ur. Ingen ambulans hade kommit ännu och Linn satte ut varningstrianglar, sade åt de skadade att sitta kvar i sina bilar, lugnade de chockade, tog kommandot.
Hon berättar att när väl ambulansen kom kunde hon ge tydliga instruktioner om läget och som tack fick hon både blommor och uppskattande sms av sjukvårdarna.
– Då kände jag: det är det här jag vill göra!
Så nu sitter hon i lektionssalen på utbildningsföretaget Lernia i centrala Malmö. Vägen har inte varit spikrak. Hon har bland annat arbetat som flygvärdinna, men har också en lång bakgrund inom vården på såväl bårhus som kirurgavdelning. Men det är i akutsjukvården hon känt sig mest hemma.
– Jag har ett tempo i mig som människa. Och det är fart i akutsjukvården.
Längtan dit delar hon med studiekamraten Emelie Thiel. Hon har bland annat arbetat inom hemtjänsten.
– Jag ser fram emot att bara ha en patient i fokus. Det har man inte på en avdelning, säger Emelie, som också arbetat på sjukhus.
Ett krav för att få komma in var att man skulle ha körkort för medeltung lastbil.
– Jag tog det i somras. Det var ganska tufft, men vill man något så kämpar man ju, säger Emelie.
Läs också: Tips till dig som vill studera
Nu ser båda fram emot den ett år långa utbildningen. Redan efter ett par veckors teori ska de få göra praktik och studenterna kommer sedan ha kontakt med sina respektive handledare under hela utbildningstiden. Det är något som gör att Linn känner sig förhoppningsfull när det gäller chansen till anställning efter examen.
– Det finns jobb om man gör det som förväntas, man tar för sig, är professionell i det du gör och klarar dina uppgifter.
Är det någon arbetsuppgift som vore extra spännande att få nu under praktiken?
– Jag vill ha alla möjliga patienter för att få en bred kunskap. Men det jag skulle vilja ha extra av är dem som har problem med hjärtat eller andningen. Att få kontinuerligt mycket av det så att det sitter i ryggraden.
Du ser fram emot yrket, finns det något som oroar dig, något som du tror blir svårt?
– Det tråkiga är väl, och det gäller alla inom sjukvården, att vi riskerar bli bakbundna ekonomiskt. Att det blir en snävhet från politikernas sida. Att inte få resurserna vi behöver.