Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Kvinnlig kabin- och flygplatspersonal på det brasilianska flygbolaget Gol är enligt anställningsavtalen skyldiga att lägga en del av sin inkomst på att vårda sitt utseende. Men för den manliga personalen finns inget liknande krav. 

Nu har en lokal arbetsdomstol i delstaten Santa Catarina slagit fast att Gol gjort sig skyldigt till ”könsdiskriminering och lönereduktion för kvinnor”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.   

Måste betala för manikyr

Enligt arbetsdomstolen måste Gol ”utan kostnad tillhandahålla, för alla sina kvinnliga anställda, den sminkuppsättning som föreskrivs i reglerna för personligt utseende, samt betala för kosmetiska behandlingar”.   

Till kosmetiska behandlingar räknas bland annat manikyr och hårborttagning. Gol ska enligt domen ersätta kvinnorna med 220 real, motsvarande runt 360 kronor, per månad för deras utgifter. 

Skadestånd till kvinnlig flygpersonal

Brasilianska arbetsdomstolar har tidigare fällt liknande utslag i fall som rör enskilda anställda, men domen i Santa Catarina tros vara den första på bolagsnivå. 

Clauver Castilho som leder flygpersonalfacket Sindicato Nacional dos Aeronautas uppskattar att 4 000 anställda på Gol berörs. I förlängningen kan dock domen få konsekvenser för fler än så.

– Det här utslaget kan påverka andra branscher där kvinnor tvingas bära smink. Om det upprätthålls av domstolarna kommer det att bli prejudicerande, säger han till AFP.

Ett överklagande från Gol avslogs av rätten, som också dömer flygbolaget att betala motsvarande drygt 800 000 kronor i skadestånd till sin kvinnliga personal. 

Brasilien

Brasilien är med sina 210 miljoner invånare Latinamerikas överlägset största land, liksom kontinentens största ekonomi. Landet räknas också som ett av världens farligaste för fackligt förtroendevalda.

Det finns flera centralorganisationer varav Central Única dos Trabalhadores (CUT) är störst med runt åtta miljoner medlemmar. CUT har historiskt haft nära band med Arbetarpartiet.

Andelen brasilianer med formell anställning ökade under en rad år fram till 2014 men har sedan dess minskat igen. Mellan en tredjedel och hälften arbetar i den informella sektorn. 

Källor: UI/Landguiden, Union to Union