För två år sedan valde jag att kliva av mina politiska uppdrag från politiken i Ystad, där jag bland annat innehade posten som andre vice ordförande i kommunfullmäktige.

Inte anade jag då att jag två år senare skulle bevittna en av de första testballongerna för ett socialdemokratiskt och sverigedemokratiskt samarbete. Men det har nu hänt.

Det hela rör sig om en insändare publicerad den 2 september. Sakinnehållet är det inget fel på, det är en respons mot kritik kring investeringarna i hamnen.

Problematiken ligger i vilka det är som undertecknat den. Arbetstagarrepresentant Kevin Rasmussen, Kaj Jönsson (S), Kent Mårtensson (S), Håkan Eriksson (C) – och Michael Michaelsson (SD).

Göra gemensam sak med SD

Oavsett sakinnehållet, oavsett om det var Ystads Allehanda som satte dit partibeteckningarna så är det bottennapp att socialdemokrater i Ystad väljer att göra gemensam sak med SD. Det SD som dessutom stödjer det borgerliga treklöverstyret i kommunen, M+KD+L.

Vad gäller själva undertecknarna står Kevin Rasmussen som arbetstagarrepresentant, men han innehar dock ledade poster inom S i Ystad. Kaj Jönsson, vice ordförande i Hamnbolaget och Kent Mårtensson, ledamot, är knappast några duvungar.

Båda är veteraner inom politiken i Ystads kommun. Under föregående mandatperiod var Kaj kommunfullmäktiges ordförande och Kent var kommunstyrelsens ordförande.

S ska vara ett värn mot SD

Socialdemokratin utgör värnet mot att SD skall få inflytande över politiken i Sverige. Och det gäller inte bara i riksdagen. Det gäller också på det lokala planet.

Det är i kommunerna som testballongerna för de borgerliga partiernas samarbete med SD började. Närmare bestämt i de skånska kommunerna.

Låt inte Ystads kommun bli ihågkommet som den plats där socialdemokratin släppte garden mot SD. För i dag är det en gemensam insändare, imorgon är det kommunal samverkan och i övermorgon är det riksdagssamarbete.

Och att gömma sig bakom avpolitiserade bolagstitlar hjälper inte. Väljarna vet vem som är socialdemokrat och vem som är sverigedemokrat. Och kommer utfärda sitt straff i valen därefter.

Tystnad från S duger inte

Ännu har inget uttalande kommit från ordföranden Roger Jönsson i Ystads arbetarkommun. Att hantera saken internt hjälper inte när budskapet var externt.

Frågan är om det överhuvudtaget kommer? Och vad säger distriktsstyrelsen hos socialdemokraterna i Skåne om vad som skett?

Där Roger Jönsson dessutom är suppleant. Den här tystnaden är till och med värre än att man bjöd in SD till en gemensam insändare.