Jag jobbar som renhållningsarbetare på Renova. Uppfattningarna hos mina arbetskamrater är starka. En av dem beskrev för mig hur han slutat rösta på Socialdemokraterna sen några val tillbaka.

Han tyckte att partiet hade tappat riktning. Det var ingen protest. Bara ett lugnt konstaterande av att partiet inte längre var hans.

Självklart påverkar den omständighet som januariavtalet utgör. Men jag menar att vilsenheten går djupare än så. Jag ser tre grundläggande problem som en socialdemokratisk partiledare behöver ta tag i för att hitta in på rätt spår igen.

En socialdemokratisk partiledare måste tala klarspråk, driva reformer och på riktigt göra jämlikheten till prio ett

Ann-Sofie Hermansson

Värden och reformer 

1. Stå upp för avgörande värden. Försvaret av demokratiska fri- och rättigheter måste vara bredare än kritiken mot Sverigedemokraternas historik. Man måste också klara av att konsekvent stå upp mot sådant som hedersförtryck, klansystem och våldsbejakande fundamentalism. Fundamentalism är lika förkastlig oavsett i vilken form den dyker upp. När ändamålen helgar medlen och de demokratiska spelreglerna åsidosätts, ja då undergräver det själva fundamentet för vår demokrati. 

2. Skapa en ordentlig reformagenda. Välfärdens långsiktiga finansiering behöver säkras – antagligen med en skattereform. Den aktiva arbetsmarknadspolitiken, som är en röra, behöver byggas upp. Jämställdhetspolitiken behöver stärkas – bland annat för att få bukt med våldet i nära relationer.

Ändå handlar politiken mest om taktik. Vi mäter opinionen snarare än att bilda den. Detta kan aldrig ersätta självförtroendet hos en arbetarrörelse som vet vad den vill. Känslan av gemenskap krymper när den inte får näring ur uppfattningen av att veta vart vi är på väg.

3. Ta jämlikheten på allvar. Jämlikheten blir aldrig utdaterad. Och den är effektiv. Den främjar tillväxt, folkhälsa och mycket annat. Men det räcker inte att prata jämlikhet. Man måste leverera också. Där har det varit skakigt. Värst är det ofta för den som blir sjuk.

Försäkringskassans metoder är förskräckliga. Den som inte är stark nog att processa tvingas ner på existensminimum. Att få en arbetsskada erkänd som arbetsskada är alltjämt alltför svårt. Konstigt att artrosen enbart sitter i den axel där man väl burit en miljon säck genom åren, som en av mina arbetskamrater lite ironiskt sa. Ibland blir detta vägen in i fattigdom. 

Mer modernt än någonsin

Jag tror på socialdemokratin. De ideologiska grunderna är mer moderna än någonsin.

För att vi ska bli ett alternativ för min arbetskamrat igen måste vi ta ut riktningen.

En socialdemokratisk partiledare måste tala klarspråk, driva reformer och på riktigt göra jämlikheten till prio ett.