Efter förseningar så har nu globala fack och stora modeföretag kommit överens om att förnya det avtal gett anställda i textilindustrin, som sysselsätter 3,5 miljoner i Bangladesh, en tryggare arbetsmiljö.

– Det är underbart! Vi är jätteglada att H&M skrivit på. De är de största klädköparna från Bangladesh, säger Maria Sjödin på Fair Action som granskar arbetsvillkoren hos underleverantörer till modeföretag.

Avtalet, eller Ackordet som det ofta kallas, tillkom 2013 efter att byggnaden där en stor textilindustri rasat, Rana Plaza-olyckan i Bangladesh där över 1 100 personer omkom.

Redan innan olyckan fanns en diskussion om arbetsmiljön för de arbetare som sydde kläder åt H&M, Inditex och flera andra internationella modebolag. Flera bränder hade brutit ut med många dödsfall.

Rana Plaza-katastrofen, som inträffade den 24 april 2013, ledde till att en överenskommelse slöts endast några veckor senare mellan globala fack och storföretag.

I år löpte dock avtalet ut och i våras kärvade förhandlingarna rejält. Parterna var tvungna att förlänga förhandlingstiden som skulle ha löpt ut den 31 augusti.

Men nu, strax innan deadline, har det globala servicefacket UNI, som tillsammans med kommittén för Ackordet samt det globala metallfacket Industriall nått en uppgörelse med industrin och flera företag håller nu på att skriva under avtalet som ska börja gälla från den 1 september och 26 månader framåt.

De stora inköparna, svenska H&M och spanska Inditex, är två som skrivit under. Det förra avtalet undertecknades av 200 internationella modeföretag och förhoppningen är att minst lika många ska skriva under denna gång.

Avtalet kan gälla fler länder

Uppgörelsen innebär att facken får insyn i arbetsmiljön på fabrikerna i Bangladesh samt att de stora företagen lovar att skapa en säkrare arbetsmiljö där.

– Men det finns två stora skillnader jämfört med det tidigare avtalet. Det handlar inte bara om brand- och byggsäkerhet längre utan även den generella arbetsmiljön. Det andra är att det är ett internationellt avtal som kan tas vidare till andra länder senare, säger Petra Brännmark som är kommunikationschef på det globala metallfacket Industriall.

Pakistan är ett land som också har en förhållandevis stor textilindustri där det finns ett intresse att införa detta avtal. Om företagen inte håller sig till uppgörelsen så riskerar de att ställas inför en skiljedomstol som kan utdöma böter.

Ackordet

Ackordet – eller Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh – trädde i kraft 2013, bara veckor efter att Rana Plaza kollapsat. Det är ett juridiskt bindande avtal mellan omkring 200 modeföretag, de globala facken UNI och Industriall samt lokala fackföreningar. Ett antal ideella organisationer som Clean Clothes Campaign har observatörsstatus.

Styrelsen består till hälften av företagsrepresentanter, till hälften av fackrepresentanter, och leds av en opartisk ordförande från FN-organet ILO.

Ackordet har i huvudsak undertecknats av europeiska modeföretag, däribland 16 svenska företag skrev under det tidigare säkerhetsavtalet: H&M, Lindex, KappAhl, Brothers, Polarn O. Pyret, Gina Tricot, Åhléns, New Wave Group (Craft mfl), Peak Performance, Sandryds, Gekås Ullared, Brothers, Ellos Group (Jotex, Stayhard, Homeroom), ICA, Stadium och Intersport. Andra svenska företag som köper kläder och textil från Bangladesh men som inte skrivit under det tidigare avtalet är: Ikea, MQ Marqet, Björn Borg, NA-KD, Bubbleroom, Cellbes

Det ursprungliga Ackordet löpte ut 2018 och ersättes då av det så kallade ”övergångsackordet”. Namnet syftade på att huvudmannaskapet framledes skulle tas över av ett lokalt organ baserat i Bangladesh. Så skedde den 1 juni 2020 när RSC – eller Ready-Made Garments Sustainability Council – övertog ansvaret. I våras var det tänkt att ett nytt avtal skulle finnas på plats men förhandlingarna drog ut på tiden och först nu har partnerna nått en överenskommelse

Källor: Ackordet, Industriall, Fair Action.