”Grön investeringsbank ger snabbare omställning”
Politiken behöver agera katalysator för fler gröna initiativ. En grön investeringsbank har visat sig vara en framgångsrik väg framåt i Storbritannien. Sverige borde ta efter, skriver Sara Kukka-Salam, Tro och Solidaritet (S) och Daniel Andersson, HBT-S.
Den globala uppvärmningen är det största hotet i vår tid, och vår generation kommer att bedömas av historien utifrån hur vi här och idag tog itu med uppgiften att värna och vårda den enda planet vi har.
Sverige är redan en innovatör i världsklass. Vi har alla förutsättningar att leda den globala gröna omställning som vi redan vet är nödvändig att göra om vi vill ha en framtid att se fram emot.
Den som släpar benen efter sig kommer däremot att inom en inte alltför avlägsen framtid att bli den som tvingas köpa de lösningar som andra länder redan har tagit fram.
Stor omställning dröjer
Trots ett överväldigande folkligt stöd för att agera snabbare, dröjer den stora omställningen till en hållbar ekonomi. Politiken kan åstadkomma mycket, men vi behöver också skapa möjligheter för fler att hjälpa till att dra åt samma håll. Därför bör Sverige underlätta för alla innovatörer som vill göra rätt och bidra till att bekämpa den globala uppvärmningen.
Alla sektorer måste hjälpas åt för att driva fram en storskalig förändring av våra mönster för produktion, konsumtion och avfallshantering.
Denna förändring är helt nödvändig för planetens och därmed vårt eget fortsatta välstånd. Nu behövs politiska beslut som gynnar en sådan utveckling även i privat och civil sektor.
Därför behöver politiken agera katalysator för fler initiativ. Idéerna och ambitionerna för en grön nyindustrialisering och en hållbar framtid finns runtom i såväl det civila samhället som i näringslivet. Det är upp till oss att skapa möjligheterna för dessa idéer att förverkligas.
Lyckade erfarenheter
Det finns mycket lyckade erfarenheter från lanseringen av den gröna investeringsbanken UK Green Investment bank, som startades som statlig bank i Storbritannien 2012.
Under de knappt fem år som banken ägdes och drevs av brittiska staten investerades tiotals miljarder i projekt som annars sannolikt inte hade kunnat bli verklighet. Banken spelade en mycket viktig roll för att finansiera en lång rad projekt för förnyelsebar energi, omställning av kraftverk och föra in kapital i fler gröna sektorer av ekonomin.
Banken privatiserades senare, men framgångarna ledde till att man i Storbritannien redan planerar att lansera en ny grön investeringsbank. Utifrån dessa erfarenheter ser vi att en grön investmentbank även i Sverige kan kanalisera kapital till behövliga miljöprojekt som idag inte finansieras på de fria marknaderna.
Statlig grön investeringsbank
Därför agerar vi sidoorganisationer på den kommande S-kongressen för att Sverige ska inrätta en statlig grön investeringsbank med uppdrag att ekonomiskt stötta gröna initiativ och återinvestera sin avkastning i nya gröna projekt, med syfte att främja den innovation och forskning som vi så akut behöver.
Vi vet redan att omställningen är på väg – allt annat vore ett brott mot våra barn och barnbarn – och vi vill att Sverige ska vara det land som leder vägen in i framtiden.