– Såvitt vi vet har inga äldre kommit till skada. Men vi har fått prioritera hårt, så att de med stora behov får hjälp i första hand, säger Magnus Höijer, chef för sektorn Välfärd i Gävle kommun.

– Svårigheten är framför allt att ta sig fram till kunderna. Förutom att vägar har svämmats över har en del av våra fordon som stått parkerade hamnat under vatten.

Ansträngt personalläge

Personalläget är ”ansträngt”, enligt Magnus Höijer.

Dels har personalen svårt att ta sig till jobbet, människor rekommenderas att inte ge sig ut på vägarna. Dels har en del anställda svårt att lämna hemmet därför att deras bostäder är översvämmade.

– Skolorna håller stängt i dag, det har också effekt på vår personal.

Hemtjänst beordras jobba kvar

En del anställda inom hemtjänsten har beordrats att jobba kvar efter att deras ordinarie arbetspass är över.

– Vi har just haft en avstämning av läget, säger Magnus Höijer till Arbetet tidigt på onsdagseftermiddagen.

– Vi ser ut att lösa tillgången på fordon i dag och under natten.

Skolorna i Gävle skulle ha startat efter sommarlovet på onsdagen, men starten fick skjutas upp.

– En del elever var redan på väg när beskedet gick ut, och fick vända hem när de kom till skolan. Däremot har de allra flesta elever som behöver tillsyn kunnat vara i sina skolor i dag, säger Tomas Hartikainen, chef för sektorn Utbildning i Gävle kommun.

– Men några skolbyggnader kan vi inte använda, eftersom vattnet innebär risker.

Ett nytt beslut om när skolorna ska starta ska fattas under onsdag eftermiddag.

Inställd kollektivtrafik

I centrala Gävle har all kollektivtrafik varit inställd under onsdagen. Också många linjer i den regionala busstrafiken har ställts in.

Vid Billerud-Korsnäs pappersbruk strax utanför Gävle har en del anställda haft svårt att ta sig till jobbet, men produktionen har kunnat fortsätta som vanligt, enligt kommunikationsdirektören Nina Ekstrand.