– Jag känner igen mig och är inte alls förvånad. Väldigt många medlemmar har pratat om just de här sakerna, säger Viktoriya Levin, anställd i socialtjänsten i Göteborg och huvudskyddsombud samt lokal styrelseledamot i Vision.

Hon talar om den uppmärksammade rapport där konsulten Anna Ekström har granskat tystnadskulturen inom Göteborgs stad. ”På frågan om det finns en tystnadskultur bland anställda i Göteborg stad som är kopplad till kriminella strukturer är svaret ja”, inleds den.

Vidare sägs i rapporten, som bygger främst på intervjuer med anställda, att kriminella strukturer sedan många år har stor påverkan på stadens verksamheter. Det påverkar alltså hur anställda hanterar ärenden och lyfter missförhållanden. 

Anna Ekström skriver att det tydligaste tecknet är att många medarbetare skulle dra sig för att polisanmäla händelser de blir vittne till eller själv drabbas av.

Anledningen är rädsla för repressalier från kriminella samt osäkerhet kring vilket stöd man kommer att få från arbetsgivaren.

Huvudskyddsombudet Viktoriya Levin vill att anställda ska slippa stå med sina personuppgifter på polisanmälningar.

– Man behöver ändra så att organisationen kan stå på anmälan och inte enskilda individer. Många drar sig för att polisanmäla för att det kan påverka hela familjen, säger hon.

Hon berättar att facket ofta har kontakt med medlemmar som har fått besked från polisen om att den enskilda behöver stå på anmälan med alla personuppgifter.

– Det är oacceptabelt.

Viktoriya Levin känner också igen osäkerheten inför vilket stöd man kan vänta sig från arbetsgivaren. Hon tycker att det saknas ett tillräckligt systematiskt arbete med att stötta anställda som utsätts för hot gång på gång.

– Cheferna måste veta vad de ska göra när de får in en anmälan. Det får inte bara bli ett samtal med chefen och att man eventuellt får gå till företagshälsovården, även om sådana samtal också är bra.

Hon säger att det sprider sig i organisationen när stöd dröjer och brister i något fall. 

– Många vågar inte anmäla för de vet inte hur de kommer att bli omhändertagna av sin arbetsplats och cheferna.

Hon hoppas att frågorna hamnar i mer fokus i och med rapporten.

– Jag hoppas verkligen att det händer något nu, för det oacceptabelt att personal inte känner sig trygg på sitt arbete.

Vision ska under hösten publicera en egen undersökning om tystnadskultur samt hot och våld mot tjänstepersoner inom socialt arbete. Men i en kommentar till rapporten från Göteborg publiceras vissa resultat redan nu. 

45 procent av 1 433 som svarat i Visions undersökning uppges ha blivit utsatta, direkt eller indirekt, för hot, våld, personangrepp eller förtal de senaste tolv månaderna. De mest utsatta yrkesgrupperna är socialsekreterare och behandlingspersonal på boenden.

Drygt var femte utsatt uppger att händelsen polisanmälts.

Vision vill bland annat att möjligheten att få skyddade personuppgifter med anledning av sin yrkesutövning ses över och förstärkas.