Jag ser i medier män som säger att de inte är feminister. Män som menar att feminismen har gått för långt och överdriver. 

Hur kan man anse det när män misshandlar kvinnor, män dödar kvinnor, män förgriper sig på barn, män begår brott, män våldtar, män köper sex, män groomar på internet? 

Listan tar aldrig slut på mäns dumheter. Nu tänker ni: ”Fan vilken bitterfitta som skrivit den här krönikan, hon hatar ju män”. Och naturligtvis gäller det här ”inte alla män”. 

Men för många. 

Slippa bli våldtagen

Tro vad ni vill om mig. Men det finns alltid i mitt medvetande som kvinna att tänka på att klä mig rätt inför en kväll på stan för att inte få en man att tappa andan och bli frestad. Så att jag ska slippa bli våldtagen på vägen hem.

Att fundera på vilka skor jag ska välja om jag behöver springa. Att tänka på att skruva ner musiken i hörlurarna ifall det dyker upp någon ur mörkrets skuggor som vill mig illa. 

Det gör något med en att alltid tänka på att inte se en främmande man i ögonen för länge på tunnelbanan. Det kan ju misstolkas som en invit.

Att skippa löprundan en ljummen sommarkväll i ett löpspår för att säkerhetstänket kickade in. Att få höra att man säkert har mens om leendet inte sitter på plats. Att ständigt tänka på tonen när man talar.

Bara att åka hiss ensam med en man kan få tankarna att fara runt i huvudet, och då är det inte på grund av tystnaden som oftast uppstår. 

I många avseenden har jag önskat att jag var en man med privilegier såsom högre lön, starkare fysik och att kunna ta plats på ett självklart sätt

Linda Runcrantz

Feminism har inte gått för långt

Så kom inte till mig och påstå att feminism är något som gått för långt.

Att tänka efter före så fort man ska göra någonting för att minimera riskerna att bli utsatt för en man, är lika naturligt i en kvinnas vardag som det är att borsta tänderna.

Det är något vi kvinnor inte ens är medvetna om. Våra risk- och konsekvensanalyser sker per automatik för att trygga vår existens. 

Jag har alltid velat resa på egen hand men min riskanalys säger att det är på tok för farligt.  Planen hamnar på min lista med drömmar i livet. Det kan ju bli bättre i framtiden.

Önskar att jag varit en man

I många avseenden har jag önskat att jag var en man med privilegier såsom högre lön, starkare fysik och att kunna ta plats på ett självklart sätt.

Att inte vara så ängslig över vad andra ska tänka hela tiden. Att bli tagen på allvar bara genom min röst och att kunna överrösta ett helt rum, ja det finner jag fascinerande varje gång, men mest tröttsamt. 

Tänk vilken frihet män har. Och de vet inte ens om det.

Så kom inte och påstå att feminism är något fult. Fram till den dagen då alla människor oavsett kön har lika värde i alla avseenden borde rimligtvis alla vara just feminister.