Ulf Kristerssons sorglustiga försök att bilda en regering får ursäkta men vår tids ödesfråga är faktiskt klimatet.

I västra Nordamerika har nya värmerekord slagits varenda dag sedan i lördags. Nu är det 49 grader varmt i British Columbia. Vägar kröks, elledningar smälter och minst 200 har dött. Hettan saknar motstycke men sådan är nu vår tid, fylld med nyhetsinslag om översvämningar, värmeböljor och skogsbränder som saknar motstycke.

Det är vårt fel och vi vet om det. Det finns få samhällsproblem där majoriteten är överens om orsakerna men där själva grundproblemet ändå kvarstår.

En allt större del av världen kommer snart vara för varm för människor. Alla förstår sambandet mellan klimatförändringarna och värmen, torkan och folk som dör. Till och med oljebolagen känner till det. Ändå fortsätter de att dopa klimatet med växthusgaser.

De rikaste förstör klimatet

Statistik från USA:s luft- och rymdfartstyrelse Nasa visar att värmeböljor på norra halvklotet i dag är 100 gånger så sannolika som under de tre första decennierna efter andra världskrigets slut. I genomsnitt är värmeböljorna dessutom mycket varmare.

Som sagt, det är vårt fel och vi vet om det. Men skulden är inte jämnt fördelad.
100 multinationella företag är ansvariga för 71 procent av den uppvärmning som skett av planeten sedan mitten av 1980-talet.
10 procent av världens befolkning orsakar genom sin konsumtion närmare hälften av världens utsläpp.
Den rikaste tiondelen i Sverige släpper ut sju gånger mer än den fattigaste.

Klimatförändringarna handlar ytterst om jakten på profit. Det är rövarkapitalismen som har fått vår planet att brinna. Klimatförändringarna är dessutom orättvisa i praktiken eftersom det är människor med låga inkomster som drabbas hårdast i de extrema värmeböljorna. Där de välbeställda bor finns mer träd och grönska längs gatorna, där har man bättre tillgång till luftkonditionering och skuggning. Där har man bättre tillgång till sjuk- och hälsovård.

Ska vi källsortera och flygskamma hela vägen in i undergången nu då? Eller ska vi låta teknokrater som inte tar några sociala hänsyn stänga ner samhället och nolla tillväxten?

Nya jobb i klimatkrisen

Nej. Givetvis spelar alla val man gör som privatperson roll, men vägen ur krisen måste vi vandra tillsammans.

Vägen ur krisen stavas fossilfri el. Vägen ur krisen stavas fossilfritt stål och järn. Vägen ur krisen är en ny, grön giv. Det är ny industrialisering, ny teknik och nya investeringar i infrastruktur och energieffektiviseringsprogram. Det är förbud mot utsläpp och fossila bränslen men det är också nya jobb. Det är rättvisa och trygghet.

Klimatkrisen är en fråga om samhällsbyggnad och med de förutsättningar vi har i dag – det överflöd som redan finns men i fel händer – behöver vi faktiskt inte sömngångaraktigt vandra in i katastrofen.

Det som krävs är politisk vilja att fördela resurser och driva en annan ekonomisk politik.

Om det kommer Ulf Kristersson inte prata om med Ebba Busch och Jimmie Åkesson. Han kommer inte erbjuda Centerpartiet något omfattande program mot klimatkrisen.