Vi ser nu hur förslaget om att införa marknadshyror i nyproduktion, punkt 44 i Januariavtalet, har orsakat en av de största regeringskriserna i svensk historia.

Men samtidigt har punkt 4 i samma Januariavtal, att genomföra en skattereform som ska ”utjämna dagens växande ekonomiska klyftor” sparkats långt upp på den sedermera coronatomma läktaren efter att avtalet väl skrevs under i januari 2019.

Liberaler och Centerpartister såg till att snabbt få igenom punkt 5 i Januariavtalet, att avskaffa värnskatten. Punkt 5 togs med redan i den första höstbudgeten som januaripartierna stod bakom men punkt 4, om att utjämna de ekonomiska klyftorna, fick vänta, och väntar fortfarande.

Avskaffad värnskatt gav enligt LO-ekonomernas beräkningar den högsta ekonomiska eliten i Sverige en skattesänkning på i snitt 67 000 kronor – i månaden!

Efter en sådan gracil gest till den multimiljonärstinna svenska ekonomiska eliten torde det vara uppenbart att de två liberala partierna inte ömmar speciellt för att ”utjämna de ekonomiska klyftorna”.

Svårt att få gehör för minskade klyftor

Visst har det sedan 2019 förekommit ett flertal förhandlingar mellan januaripartierna om att punkt 4 verkligen ska genomföras. Men det har varit mycket svårt för Socialdemokraterna att få något gehör för en skattereform för minskade klyftor.

Hur ovilliga Liberalerna och Centern har varit att befatta sig med frågan framgår av finansminister Magdalena Anderssons (S) irriterade svar i Expressen i våras när hon konstaterade att Liberalernas förslag om att sänkta skatterna ännu mer är fel väg att nå minskade klyftor.

– Jag vill inte höra några tönterier om att det handlar om sänkt skatt på jobb och företagande. För det har vi provat med 140 miljarder och det minskar inte klyftorna, sade hon.

SSU:s ordförande Philip Botström krävde i samma veva att skattereformen måste genomföras.

– Annars ser SSU inga skäl till att fortsätta hålla januariavtalet, sade han.

Varför struntar C och L i skattereformen?

I dagens situation med regeringskris runt punkt 44 om marknadshyror struntar alla i punkt 4 om en skattereform för minskade ekonomiska klyftor.

När nu Liberaler och Centerpartister med stark emfas poängterar att Januariavtalet är heligt och vilket fruktansvärt svek det är om punkt 44 om marknadshyror inte genomförs måste dock frågan lyftas:

Varför struntar samma partier i att punkt 4 om en skattereform för minskade ekonomiska klyftor aldrig genomförs?