Samtidigt som det är fantastiskt att samhället nu går åt rätt håll med smittspridningen kan det faktum att vi kan börja resa igen, och nöjesparker som öppnar även skapa viss press inför ett över två månader långt lov. 

För den ensamstående med lägre lön kan det kännas som att det inte räcker att göra ”smultron åt barna” och ”andra små roliga saker som passar när barna är små” för att stilla ben som är ”fulla med spring”.

– Att barn jämför sinsemellan är en belastning både för förälder och barn när man själv har pissigt med stålar. Och det behöver man hjälpa barn med, säger barnpsykologen och forskaren Malin Bergström.

Det handlar om att odla en stolthet och tillfredsställelse över det man faktiskt har, förklarar hon.

Men också att förklara att man inte har de möjligheterna barnet tar upp: ”Jag vet att du vill göra den där där coola resan, vi har inte de resurserna men vad har vi då?”

– Det samtalet måste få finnas även om det smärtar för en själv. För det är särskilt smärtsamt att prata om sådant som gör ont i en själv. Som förälder vill man känna sig resursstark och skapa trygghet för sina barn. 

Så man ska prata brist på pengar med sina barn?
– Det är nästan skrämmande hur tidigt barn är medvetna om sådant här. Det finns studier som visar att 3-åringar är medvetna om sociala hierarkier och resurser. Det kan man absolut prata om mycket tidigare än vad man tror som förälder.

Men just sådant som gör ont i en själv som förälder, kan lätt komma ut som ilska snarare än konstruktiv välvilja.

– Därför är det lättare att tystna i stället, vilket är mycket värre för ungarna. Det blir en skam, som alla blir ensamma om att bära. Den psykologiska delen av det här är att göra det pratbart, att barn kan få uttrycka sin besvikelse. Och är det någonstans de ska uttrycka den är det hemma. Får man till det har man gjort väldigt stor skillnad.

Och för den som inte har särskilt mycket semester är sommarförskola eller fritids, om de fungerar, bra.

Det ska en förälder inte känna dåligt samvete över, anser Malin Bergström.

– Ängsliga barn kan ju behöva hjälp att landa och börja trivas om man till exempel byter lokal eller det kommer ny personal. Då kan man ju vara med en del av en dag kanske. Men under sommaren är det ju oftast färre ungar vilket gör att barnen får göra så mycket mer. Och de gör ju sådant som just är jättekul för barn sommartid, som att åka och bada.

Mår vi ens bra av långa ledigheter tillsammans?
– Det beror såklart på hur vi har det. Men att semester är lika med happy life stämmer nog inte för alla. Man kan ju ha svinjobbiga relationer med sina barn periodvis, och funka mycket bättre i en vardag. 

Malin Bergström

Barnpsykolog och forskare, är en av experterna på Dagens Nyheters Insidan där hon svarar på frågor om föräldraskap. Har skrivit böcker som: Lyhört föräldraskapFråga barnpsykologenAtt skiljas med barn