Det 14 juli förra året dog två anställda på Sandvik i uppländska Gimo.

Männen var i 40- respektive 60-årsåldern. De skulle förbereda en cistern inför besiktning av den.

Momentet innebar bland annat att få ut vätgas och trycka in argongas. Till cisternen finns en lucka som måste vara stängd i det här skedet.

Det är den inte. Argongas tränger bort syre och blir då livsfarlig. Båda männen kvävs till döds.

En förundersökning om arbetsmiljöbrott vållande till annans död inleds.

Arbetsmiljöverket har kritiserat arbetet, bland annat har myndigheten påpekat att det finns skillnader mellan de muntliga respektive skriftliga instruktionerna till det här arbetsmomentet.

Åklagare Jennie Nordin har dock inte hittat något samband mellan det som Arbetsmiljöverket kritiserat, och att luckan faktiskt var öppen.

– Det jag ska ställning till är om arbetsgivaren kan åläggas ett straffrättsligt ansvar utifrån vad som hänt. De brister som Arbetsmiljöverket pekat på har inte har påverkat den här händelsen. Därför läggs förundersökningen ner.

Hon säger att utredningen visar att de båda männen var kunniga, kompetenta och fått utbildning i hur argongas beter sig och riskerna som finns.

– Det vi vet är att luckan är öppnad när man fyller på argongasen, det vill säga i ett väldigt mycket för tidigt skede. Varför man har gjort det eller hur de tänkt vet vi inte.

För tio år sedan dog två anställda på Sandvik i Sandviken av att argongas läckt ut. Även då lades förundersökningen ner.

Det ledde heller inte till åtal när en svetsare dog i ett rör där argon fanns under byggnadsarbete på Borealis fabrik i Stenungssund 2009. 

Gas som kan bli dödlig:

Argongas används ofta vid svetsning. Gasen saknar färg och lukt och är inte giftig i sig. Men om koncentrationen ökar i ett slutet utrymme tränger den undan syret i luften. Den som drabbas blir snabbt medvetslös.