KOMMENTAR. Aftonbladet levererade en klassisk rubrik när de i går publicerade texten ”Broschyr om ”fisting” och analsex till mellanstadieelever upprör”.

Artikeln är bildsatt med en genrebild av klädhängaren i en tom skolkorridor och två illustrationer ur broschyren. En föreställande någon som onanerar innanför gylfen, en annan av en person som får orgasm på en balkong under en trekant. 

Materialet, som givits ut av RFSU, RFSL och RFSL-ungdom, ska ha hittats i väntrummet till elevhälsan på en mellan- och högstadieskola i Umeå.

”Broschyren från RFSU lär ut hur man har extremt sex och har skapat stor debatt på nätet” läser jag i Aftonbladets ingress och det låter ju förjävligt. Extremt sex? Till mellanstadiebarn? Antar att det är dags att bli förbannad igen. 

Broschyren Sex och trans (RFSU).

Nog för att jag är den första att hoppa på tankemodellen att Umeå är Norrlands Gomorra. Det enda rimliga här är att guds vrede slår ned och förvandlar Lennart Holmlund till en saltstod.

Men när jag läser artikeln så är det faktiskt rätt svårt att se vad som är det upprörande. Det påstås att ”i materialet får man bland annat veta att analsex är mer könsneutralt än vaginalt sex, samt hur man bär sig åt om man vill ägna sig åt ’fisting’”. 

Det är ganska oklart för den som saknar kontext vem som faktiskt läst om detta eller hur det formulerats.

Tidigare höjdhopparen, nu Moralbatman, Patrik Sjöberg floppade rakt in i debatten efter att ha läst Aftonbladets text.

”RFSU ger ut en broschyr där genusflummet riktigt kokar över, fjärde klassare skall lära sig hur analsex, fisting och hur människor med olika sexuella läggningar njuter mest.”

I skrivande stund upprörda 1770 likes på Instagram. 

Vad Aftonbladet inte skriver är att den upprörda viskleken på Twitter härstammar från Sverigedemokraternas propagandakanal Riks och dess programledare Isabelle Eriksson. 

Först påstods det att informationsmaterialet riktades direkt till mellanstadieelever. När det sedan visade sig inte stämma och att materialet bara funnits i väntrummet spelade det ingen roll. Det var, så att säga, för jävligt ändå.

Om du är femton år och har funderingar kring sex och samlevnad är inte alltid den första du är sugen på att prata med en vuxen. Sex är fortfarande, hör och häpna, något skamligt, inte minst bland unga

Johannes Klenell

Om och om igen har tre illustrationer ur informationsmaterialet föreställande sexuella aktiviteter snurrat på Twitter. Det är därför lätt att tro att hela materialet ser ut så. Sjöberg tycks mer eller mindre ha fått för sig att det handlar om ett erotiskt seriealbum eller en rikligt illustrerad klassiker.

Både Aftonbladet och Riks ställer en förvirrad rektor mot väggen som sedan drar tillbaks materialet. RFSU svarar att det här materialet är till för unga transpersoner, inte för barn. En seger för den goda moralen.

Men jag lämnas med känslan att Aftonbladet följde devisen ”kolla aldrig en bra story” här.

För när jag satte mig ned och läste broschyren Sex och trans ser jag mycket liten anledning att ställa vare sig RFSU eller skolans rektor mot väggen. 

Visst förekommer begreppet fisting. Men informationen är knastertorr och handlar främst om försiktighet eller uppmärksamhet kring kroppens signaler. Jag kan köpa beskrivningen ”extremt sex” om man med det menar att informationsmaterialet faktiskt är tydligt med att det inte bara är att köra på. 

Något som kan vara bra för fler än unga transpersoner att veta.

Påståendet att man får veta att ”analsex är mer könsneutralt än vaginalt sex” visar sig vara det betydligt försiktigare korrekta citatet ”Analsex kan kännas mer ’könsneutralt’ eftersom analen är oberoende av hur ens könsorgan ser ut”.  

De tre illustrationer som nu blivit virala är placerade långt in och utspridda i ett häfte på över 50 sidor. Med den kontext nätet saknar.

Bilden på den onanerande personen hamnar exempelvis i relation till ett stycke om att vissa föredrar onani istället för sex med andra.

Omslaget, som ska locka till läsning, är ett ganska stelt foto på frukt som du ska ha en bra degenererad hjärna för att koppla till någon sorts porr.

Det krävs ett bra nyfiket och lässuget mellanstadiebarn för att plocka upp den här pamfletten. Eller, gissningsvis i det här fallet, en förälder som är väldigt taggad på att bli upprörd när den ser ordet ”trans”.

Hur kunde det här alls bli en nyhet?

Aftonbladet tycks ha köpt ett narrativ från ett främlingsfientligt, och när det kommer till HBTQ-fientlighet bortom kristdemokratiskt stockkonservativt, partis propagandakanal.

Utan att någon på redaktionen dragit i nödbromsen. Eller ens orkat gå till källan.

Både Aftonbladet och Riks ställer en förvirrad rektor mot väggen som sedan drar tillbaks materialet. RFSU svarar att det här materialet är till för unga transpersoner, inte för barn. En seger för den goda moralen

Johannes Klenell

Det går inte många minuter innan Aftonbladets publicering används av Sverigedemokraternas Björn Söder när han på sin blogg försåtligt frågar utbildningsminister Anna Ekström:

”Anser ministern att det är lämpligt att sådant material tillhandahålls för mellanstadieelever, eller kommer ministern att vidta några åtgärder med anledning av detta?”

Och där lyckades Sverigedemokraterna etablera en ”sanning”.

”Varför ligger då broschyren i ett väntrum där inga vuxna befinner sig?” frågar Aftonbladet skolans rektor. Som inte har något bra svar. 

Men det har jag. Om du är femton år och har funderingar kring sex och samlevnad är inte alltid den första du är sugen på att prata med en vuxen.

Sex är fortfarande, hör och häpna, något skamligt, inte minst bland unga. Vi lever liksom i ett land där det fortfarande är pinsamt att köpa kondomer.

Något den moralpanik representerad av Aftonbladet läsare, Sverigedemokraterna och Patrik Sjöbergs alla fans också pekar på.

Då är det ju ganska bra att det här informationsmaterialet finns tillgängligt. Som på ett sobert, på gränsen till tråkigt, och klassiskt svenskt sexualpedagogiskt vis går igenom det du kanske undrar över.

Bekräftande utan att ställa några krav och hela tiden manande till att det viktigaste av allt, det är samtycket.

Om sedan någon mellanstadieelev fått veta att ”om man har en erhållen slida och vill testa att bli fistad ska man vänta tills slidan är helt läkt, vara uppmärksam på kroppens signaler och använda mycket glidmedel”, det må kanske vara hänt.