I över ett år har vi levt med pandemin. Strategierna varierar från alla håll: stat, arbetsplatser, individer.

En metod som flera stora arbetsplatser och skolor använder sig av är att ta kroppstemperaturen på anställda, besökare och elever. Ofta via scanning mot pannan. Och ofta utgår man från att feber börjar vid 38 grader, och då blir personen hemskickad.

– Det är en fullständigt meningslös metod. Och ger ett värde som är svårt att tolka. Tanken är god men tekniken är inte utvecklad än, säger Märtha Sund-Levander, biträdande professor vid Linköpings universitet som forskar om definitionen av normal kroppstemperatur.

Din kroppstemperatur är inte konstant. Den svänger under dygnet. Har du stressat till förskolan med barn som vägrat gå eller tagit en joggingtur påverkar det.

Är det väldigt kallt eller varmt ute, samma sak.

Tar du den som nyvaken får du en annan temperatur än om du mäter efter frukost, intag av föda påverkar.

Var du tar tempen har också stor betydelse, säger Märtha Sund-Levander.

Ju närmare det område i hjärnan där kroppstemperaturen regleras är smartast. Tar du den i ändtarmen sker en fördröjning för att det är så långt bort.

– Mäter du rektalt ska du veta att eftersläpningen blir rätt lång. Då kan hjärnan redan vara i en annan temperatur. Dessutom har du bakterier där som jobbar frenetiskt, så där blir det varmare.

Armhåla och panna rekommenderas inte heller. Där blir det också lätt varmt.

Och så har vi det här med individuella skillnader.

Att en kroppstemperatur på 38 grader är feber är ett synsätt som baseras på mätningar i armhålan av sjuka människor för över tvåhundra år sedan, säger Märtha Sund-Levander.

– Det är alltså inte evidensbaserat överhuvudtaget, utan en tradition vi släpar på.

Så är just din kroppstemperatur lägre än normens, kan du alltså ha feber redan vid 37 grader. Det som avgör om du är sjuk eller inte är också din egen känsla.

– Att arbetsplatser mäter tempen tillför ingenting. Det är ingen garanti för att få in friska medarbetare. Egentligen är det bättre att fråga ”hur mår du i dag?”.

Så hittar du din egen normaltemperatur

  • Mät samma tid, gärna när du vaknar varje morgon.
  • Använd samma metod, som en örontermometer som kommer närmast hjärnan.
  • Gör detta i tre månader, när du känner dig frisk.
  • Notera det högsta värdet.
  • Då har du ett riktvärde, stiger det och du känner dig sjuk kan det vara feber.