Kom det som en överraskning för er, Erika Rung, klubbordförande för Livs?
– Ja, även för vår fabrikschef. De hann inte förbereda någonting. Det var som en glad chock. Det är ju inte bara vår fabrik som fått, utan bröderna Barilla delade ut gåvan till alla i hela koncernen.

Vad sa personalen?
– De flesta blev väldigt chockade, sedan blev ju alla glada. 

Betalar ni skatt?
– Ja, men jag kommer inte ihåg hur mycket. Men det är själva uppskattningen som är viktig. De var tydliga med att säga att det varit ett tufft år och att de har förståelse för jobbet vi lagt ner.

Hade ni diskuterat i fackklubben, att kräva extra ersättning för året?
– I samband med lönerevisionen i november tog vi upp att vi önskade någon form av kompensation för att man sköt på avtalet till hösten, men företaget sa nej. Då visste ju varken vi eller cheferna någonting om gåvan.

Vem var det som sa det?
– Bröderna Barilla meddelade det på videolänk. Dagen efter gick det ut ett mejl, men det var väldigt knapphändig information. Man väntade på ordentlig information, om att det var sant. Eftersom det aldrig hänt förut.

Hur har året varit för er?
– Det gick väldigt mycket bröd under våren. Då kom dubbelt så många lastbilar. Efter toalettpappersruschen började ju torrvaror gå åt. Då gick knäckebröd jättebra. Nu har det lugnat sig. 

– Företaget började tidigt med att mäta temperaturen på oss och sedan i maj bär vi munskydd vare sig vi jobbar på kontor eller maskin. 

Kan ni hålla avstånd?
– På vissa ställen är det svårt, den som vill får visir då. I personalutrymmen sitter vi glesare, och de har öppnat upp fler sådana ställen med handsprit på borden.

Fakta: Wasabröd och Barilla

Wasabröd är en del av Barilla Group , som har fabriker i 26 länder. Företaget leds av bröderna Guido, Luca och Paolo Barilla, söner till grundaren Pietro Barilla. Wasabröds knäckefabrik i Filipstad har runt 340 anställda.