Moderaterna vill ha hårdare tag mot pandemin.

I en debattartikel i DN kräver partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson att polisen ska börja jaga folk som inte har munskydd på sig.

Men det är inte alla utan munskydd som ska jagas av polis, nej, det ska bara gälla dem som inte har munskydd på sig när de åker i kollektivtrafiken i rusningstid.

Det är osäkert om Kristersson och Svantesson själva ser att de därmed pekar ut landets arbetare som brottslingar och inga andra.

För det är knappast Moderaternas partiledning som kommer att jagas av polis om förslaget blir sant.

Det är inte heller de stora tjänstemannagrupper som nu till största delen jobbar hemifrån, inte heller välbetalda medelklassgrupper som denna sportlovsvecka trängs flitigt i liftköerna på landets skidanläggningar.

Och inte heller generaldirektörer och moderata riksdagsledamöter som åker till Kanarieöarna mitt under pandemin.

Nej, det är arbetare som är på väg till sina jobb. De åker kollektivt, och de kan inte åka andra tider än under rusningstid, eftersom de är på väg till byggen, vårdinrättningar och butiker.

Vilka krav som ska ställas på medborgarna för att agera till samhällets bästa samvarierar i den moderata begreppsvärlden alltså med vilken klass medborgaren tillhör.

Ett liknande förslag skulle därmed aldrig vara möjligt om det drabbar Moderaternas kärnväljare bland företagare och övre medelklass.

Där hyllas i stället den personliga friheten framför samhällets bästa, vare sig det gäller alkoholförsäljning, hastighetsbegränsningar eller skatteinbetalningar.

Socialminister Lena Hallengren har redan avfärdat Moderaternas utspel mot svensk arbetarklass, och naturligtvis är det ett förslag som snarast bör kastas.

Men det är skrämmande att se hur lätt det är för Moderaterna att bussa poliser på svenska arbetare.