När det lackar mot jul runt den första advent konfronteras många av oss med en numera folkkär tävling i sociala medier, nämligen Whamageddon.

Hela cirkusen går ut på att man ska undvika melodin Last Christmas med gruppen Wham in i det längsta annars är man ”whammed” och ute ur tävlingen.

Visst, jag tycker också att låten är uttjatad och spelas för ofta, men jag har starka skäl att ändå inte haka på tävlingen.

George Michael var halvcypriot. Han föddes som Georgios Kyriakos Panayioutou och organiserade sig tidigt för socialismen. 

Under Whams storhetstid 1984 ställde han upp gratis till stöd för gruvarbetarstrejkerna i norra England.

Både på en stor stödgala och med likvida medel. Här var även medlemmar i The Housemartins och New Order samt Billy Bragg involverade.

2003 kunde inte George Michael hålla sig när Storbritannien deltog i Irakkriget utan gjorde en cover på Don McLeans kultklassiker The
Grave
från Vietnamkrigets dagar. 

Förutom dessa exempel på civilkurage kämpade George Michael så klart för hbt-gruppernas rättigheter då han själv kom ut som gay 1998

David Palmroth

Han stötte sig också med tv-producenter genom att helt sonika dyka upp till inspelningar iförd en antikrigströja som även uttryckte misstro mot premiärminister Tony Blair.

2006 ordnade han på eget bevåg en stödkonsert till förmån för sjuksköterskor i det brittiska sjukvårdssystemet NHS som vårdade hans sjuka mamma in i döden.

Han manifesterade detta med att säga: ”Tack för allt som ni gör, vissa av oss uppskattar det. Om vi nu bara kunde få regeringen att göra det också.”

Förutom dessa exempel på civilkurage kämpade George Michael så klart för hbt-gruppernas rättigheter då han själv kom ut som gay 1998.

Även om jag själv föredrar en hel rad andra band från de brittiska öarna från den tidsperioden, så som Siouxsie and the Banshees, The Clash och The Housemartins, så gnager det i mig att det blivit folkligt att undvika Wham och George Michael. 

I tider då arbetarklassen behöver allt stöd den kan få hoppas jag att fler i framtiden trallar: ”Last Christmas var jag med i Whamageddon, but the very next day ångra jag mig.”