Hanteringen av vaccinationer i Kiruna kommun har rört upp starka känslor.

Gunilla Eliasson, huvudskyddsombud för hemtjänsten i Kiruna, berättade i måndags för Arbetet att flera yrkesgrupper fått vaccin före de som jobbar nära och mest med covidpatienter. 

– Det är helt sjukt, 60 doser har gått till enhetschefer, avdelningschefer, biståndshandläggare och personal på it-avdelningen och arbetsterapeuter. Doser de påstår är slattar som blev över. Men de ljuger ju, sade Gunilla Eliasson till Arbetet. 

Den bilden bekräftades av Kommunals sektionsordförande Marita Sirkka.

Under onsdagen bemötte kommunen kritiken i ett pressmeddelande som även publicerades på kommunens intranät.

Enligt pressmeddelandet ska inga överskottsdoser, alltså vaccindoser som blivit över när prioriterade personer fått vaccin, ha gått till anställda utanför kommunens socialförvaltning. 

”Kiruna kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och prioritering av vaccination mot covid-19”, skriver kommunen. 

Samtidigt medger socialchef Håkan Dahlqvist att det var en felprioritering av kommunen att fyra avdelningschefer vaccinerades.

– De är ju normalt inte ute i vården, men det gjordes under ambitionen att alla doser ska användas, säger Håkan Dahlqvist i pressmeddelandet.

Men att enhetschefer fått överblivna doser beror på att de träffar personal och brukare regelbundet, enligt Håkan Dahlqvist. 

– För mig är det självklart att så många som möjligt bland våra medarbetare ska vaccineras i stället för att slänga det som blir över. 

Däremot tillbakavisar kommunen att it-personal ska ha fått vaccin. De kallar det för ”grundlösa rykten”.