Den första fasen av vaccinering mot covid-19 i samhället ska enligt riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten gå till personer som bor på särskilda boenden för äldre och de som har hemtjänst.

Även personal som jobbar nära dessa personer samt de som bor med personer i de riskgrupperna omfattas.

I helgen rapporterade Aftonbladet dock att chefer fått vaccin före prioriterad personal i Kiruna kommun.

Enligt Gunilla Eliasson, huvudskyddsombud för hemtjänsten i Kiruna, har fler än bara de chefer som jobbar i vården fått vaccin. 

– Det är helt sjukt, 60 doser har gått till enhetschefer, avdelningschefer, biståndshandläggare och personal på it-avdelningen och arbetsterapeuter. Doser de påstår är slattar som blev över. Men de ljuger ju, säger Gunilla Eliasson till Arbetet. 

Bilden bekräftas av Kommunals sektionsordförande Marita Sirkka.

Hon säger att uppgiften om 60 doser lämnades på ett möte nyligen med kommunens socialchef Håkan Dahlqvist. 

– Utåt har han pratat om att tre chefer fått vaccinet. Men de uppgifter vi fick var att det handlade om 60 doser. 

Huvudskyddsombudet Gunilla Eliasson är upprörd när Arbetet når henne på telefon. Hon säger att flera äldre i de prioriterade grupperna fortfarande väntar på vaccin.

Liksom det så kallade covidteamet i hemtjänsten, alltså det team som enbart jobbar med brukare som har misstänkt eller konstaterad covid-19-smitta. 

Till Aftonbladet säger kommunens socialchef Håkan Dahlqvist så här om varför cheferna fick vaccin före brukare och exempelvis undersköterskor:

– Varför vi har vaccinerat chefer är för att vi har försökt återanvända slattarna. Det jag fått information om är att vid ett tillfälle när man vaccinerat hemsjukvårdspatienter, så ringde man ned till närmaste arbetsplats, som är en större arbetsplats när dagen var slut. Och de enda som fanns kvar där var tre enhetschefer, sedan fanns det inga fler.

Det resonemanget kallar Gunilla Eliasson för en bortförklaring.

– Personalen är ju alltid ute på jobb. Men de har varit med vårdtagare när de har vaccinerats, så de borde kunna få vaccin då. Och det går ju lika fort att ringa in undersköterskor som chefer. 

Sedan kommer Gunilla Eliasson med nya uppgifter som sätter socialchefen Håkan Dahlqvists uttalande i Aftonbladet i nytt ljus. 

– Jag har fått uppgifter om att de ringde cheferna kvällen före vaccinationen skulle se. 

Nu är hon ledig efter ett helgpass, men på onsdag tänker hon och hennes förbund Kommunal Norrbotten ”ta tag i det här”. 

– Jag kommer ringa och ställa frågor till stadshuset. Vi sitter dagligen i möten med dem, men just nu har jag ingen lust längre. 

Själv har Gunilla Eliasson fått vaccin, eftersom hon jobbar i den pool som åker runt till många olika boenden i hemtjänsten. Vikarier som är på många olika platser och jobbar har också fått.

Men covidteamet återstår och personalen är enligt huvudskyddsombudet väldigt upprörda.

Enligt Gunilla Eliasson har vissa chefer som lade ut på Facebook att de fick vaccin tagit bort inläggen efter att kritik riktats mot hur vaccinationerna gått till. 

– Många som ringt till mig säger att de kommer vägra jobba bland covidsjuka. De menar att de vaccinerade cheferna får gå in nu. 

Till SVT Norrbotten säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) att det saknats rutiner för hur man ska använda slattar som blir över av vaccinet när vaccinering sker vid särskilda boenden och i hemtjänsten.

Han säger också att han vill utreda om det begåtts oegentligheter. 

Arbetet har sökt kommunens socialchef Håkan Dahlqvist.