En rad höga sverigedemokrater kräver nu att Trumps åsikter om att valet i USA var riggat ska få fortsätta spridas i Sveriges och världens medier. De hänvisar till yttrandefriheten.

Men är det verkligen yttrandefrihet som journalister och plattformar försvarar när de återger radikalhögerns uppdiktade påståenden?

Naturligtvis inte.

Det är i stället att ge plats åt en verklighetsförvriden propaganda som syftar till att ta makten med lögner och hatattacker i stället för med fakta.

I en intervju nyligen med SR Kultur formulerade den amerikansk-ryska journalisten och författaren Masha Gessen skillnaden bra mellan verklig journalistik och att hemfalla till att bli ett redskap för lögnen.

När Joe Biden nyligen, två månader efter valet, formellt slogs fast som segrare i det amerikanska valet hade New York Times som huvudnyhet att kongressen fastställt Bidens vinst.

Men det borde aldrig ha varit huvudnyheten, menar Gessen. Redan när rösterna var färdigräknade den 13 november stod det ju klart att Joe Biden hade vunnit presidentvalet.

Det var ju redan fakta.

Huvudnyheten i New York Times samma dag borde i stället ha varit att Trumpanhängare hade stormat kongressen i syfta att upphäva det demokratiskt genomförda presidentvalet.

Att i stället förmedla nyheten att Bidens vinst till slut hade godkänts gav i stället luft åt åsikten att valet kunde ifrågasättas.

Vilket all fakta motsade.

Att följa det journalistiska uppdraget innebär inte att betrakta åsikter som lika betydelsefulla som fakta och att ständigt ge plats för faktalösa åsikter i riksmedia.

Åsiktdebatter av typen ”Riggade Biden valet?” eller ”Är jorden platt?” saknar därför relevans i en fungerande journalistik.

Det är ju fel. Journalistik ska lyfta fakta. Och vet man inte fakta får man ta reda på det, inte lyfta politikers uppenbart medvetna lögner.

Ett exempel från Sverige är de med jämna mellanrum återkommande debatterna i svensk tv och övrig media om att Socialdemokraterna skulle ha stött nazisterna på 1930- och 1940-talen.

Arbetarrörelsen organiserade tidigt ett aktiv motståndet mot nazisterna. Det var de tyska fackföreningsledarna och socialdemokrater som redan på 1930-talet sändes till koncentrationslägren.

Svenska fackföreningar drog redan 1933 igång ett försök till bojkott av tyska varor.

Det är fakta.

Att låta Morgan Johansson (S) och Mattias Karlsson från SD i SVT stångas över påståendet att socialdemokrater stödde nazismen är lika infantil journalistik som en debatt om jorden är platt eller rund. I bästa fall är det naivt. I sämsta fall blir det en del av en agenda.

Vi ser nu hur stora delar av Sverigedemokraternas ledning sluter upp bakom Trumpanhängarnas vilja att fortsätta sprida lögner om att Biden egentligen förlorade valet.

Är det denna frågeställning vi ska fortsätta diskutera i svensk media? Detta ostridbara faktum att Biden vann valet?

Eller ska vi börja diskutera varför Sverigedemokraterna, den svenska motsvarigheten till Trumps organisation, fortsätter kräva att dessa lögner ska få spridas och diskuteras?

Är det en förberedelse för liknande lögnstrategi från Sverigedemokraterna i valet 2022?

Det är där debatten borde börja.