Att huvudskyddsombudet av arbetsgivaren upplevts som allmänt jobbig och att han använt en olämplig formulering i ett mejl till medlemmarna. Det ska enligt fackförbundet Seko ha varit två anledningar till att Arriva velat köpa ut huvudskyddsombudet på Pågatågen i Skåne. Något som fackförbundet varit starkt kritiskt till. 

Under måndagen höll arbetsgivaren och fackförbundet möte för att diskutera ärendet. SVT har under dagen rapporterat att ett 100-tal arbetskamrater väntade utanför Arrivas kontor under måndagen för att visa sitt stöd. De hade tidigare hotat med att gå ut i vild strejk om huvudskyddsombudet skulle förlora sitt jobb. 

Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund säger till Arbetet att företaget inte kommer berätta vad som hände på mötet. 

– Vi har avslutat mötet och därmed är den här saken utagerad för vår del, säger han. 

Arriva anklagas för att vilja köpa ut huvud­skyddsombud: ”Hämnd”

Arbetsmiljö

Sekos förbundsordförande Valle Karlsson skriver i en kommentar att det är glädjande att Arriva lyssnat på kritiken och nu backar från sina planer på att skilja huvudskyddsombudet från sin tjänst. 

”Vi hoppas att det är sista gången som företaget gör den här typen av övertramp. Den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på starka fack och starka arbetsgivare. Det är ingen hemlighet att vi har olika intressen. Vårt uppdrag är att göra allt vi kan för att förhandla fram så bra villkor som möjligt för våra medlemmar. Det måste kunna vara högt i tak i diskussioner och förhandlingar mellan fack och arbetsgivare”, säger Sekos ordförande Valle Karlsson, i en skriftlig kommentar.