För många människor kommer jullönen om några dagar och julhandeln går in i sin mest intensiva fas. 

Paketutlämningen har redan nått rekordnivåer, men nu börjar det bli för sent att beställa julklappar över nätet för att de ska hinna levereras innan jul. 

Då återstår det för en del bara att handla julklappar i fysiska butiker. Vi ser en allvarlig risk att trängsel uppstår och smittspridningen ökar i samband med detta. 

Samtidigt har redan antalet medlemmar som hör av sig till vår rådgivning och vittnar om ökad trängsel fördubblats under julhandeln.

Lägg där till den undersökning vi låtit göra bland våra skyddsombud, som visar att endast en tredjedel av butikerna har en ansvarig som ska bevaka eventuell trängsel. 

Visst har du som kund ett stort ansvar när du rör dig i butik. Samma ansvar som du har när du rör dig i alla andra delar av samhället under pandemin. Det handlar om att visa respekt för dina medmänniskor.

Samtidigt är det arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för tryggheten i butikerna.

Självklart ska man som kund exempelvis inte gå in i en butik om det är trängsel, men hur lätt är det egentligen som kund att bedöma det? 

Vi gör allt som står i vår makt för att säkra våra medlemmars trygghet och vi tar deras oro för trängsel på högsta allvar.

Därför intensifierar vi våra kontroller av butiker i hela landet under julhandeln.

Visst har du som kund ett stort ansvar när du rör dig i butik. Samma ansvar som du har när du rör dig i alla andra delar av samhället under pandemin. Det handlar om att visa respekt för dina medmänniskor

Linda Palmetzhofer

Även om det är det sista vi vill i denna svåra tid kommer vi inte tveka att stoppa arbetet om vi bedömer att det finns fara för våra medlemmars hälsa. Arbetsgivare måste ta sitt ansvar.

De flesta av oss kanske inte kommer minnas denna jul som den bästa. Men förhoppningsvis kommer minnas att det var denna jul vi visade varandra omtanke när det var som absolut viktigast.

För det är ansvaret vi tar nu i julhandeln, både som kund och arbetsgivare, som möjliggör för fler människor att kunna fira jul nästa år. 

Tillsammans ser vi till att slutet på denna pandemi kommer lite närmre. 

Det vore den bästa julklappen till alla som står i frontlinjen under denna pandemi.

Anställda i handeln vill förbli friska och kunna fira jul. Precis som alla andra. Tänk på dem när ni handlar. 

God jul och håll avstånd!