Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Hjältarna i Marvels universum har övernaturliga förmågor och rädda regelbundet världen från superskurkar.

Men huvudpersonerna i förlagets senaste skapelse tvingas – beväpnade enbart med vilja och vårdkompetens – bekämpar ett betydligt mer konkret hot. 

I en ny serietidning, vars titel på svenska skulle lyda ungefär De livsviktiga – sanna sjuksköterskehistorier, hyllar Marvel personalen som stått i frontlinjen mot pandemin. 

Berättelserna bygger på intervjuer med dussintals sjuksköterskor från vårdbolaget AHN. Åtta av dessa, däribland Jessi Showalter på sjukhuset West Penn, har dessutom agerat modell för de tecknade karaktärer som framför kollegornas vittnesmål.    

– Jag tänker att, varför just jag? Det är inget speciellt med mig. Jag kommer liksom bara hit och gör det jag älskar varje dag och försöker hjälpa mina patienter, säger hon till CBS.

Men Marvel – som normalt producerar filmer och tecknade serier om Spindelmannen, Iron Man och Avengers – menar att sjuksköterskornas självuppoffrande insatser i högsta grad är någonting extra.    

– Vi berättar historier om hjältar varje dag. Men den här historien är speciell. Den handlar om hjältarna mitt ibland oss, sjuksköterskorna och vårdpersonalen som outtröttligt och hjältemodigt arbetar för att rädda liv, säger Marvels styrelseordförande Dan Buckley i ett uttalande.  

LÄS SERIETIDNINGEN THE VITALS HÄR.