Det pågår en mobilisering på mediefronten från högerkrafterna. Nya konservativa sajten Bulletin ledd av tidigare SvD-skribenterna Paulina Neuding och Thomas Gür har rekryterat Ivar Arpi från sammma tidning, Per Gudmundsson från KD och Alice Teodorescu från M.

Avståndet till Sverigedemokraterna krymper stadigt. Alla som inte ansluter till den nationalistiska konservatismen stämplas som vänsterliberaler.

Acceptansen för det som för bara några år sedan sågs som högerextrema åsikter har växt. Den lättköpta populismen som Trump praktiserat går hem även här.

Misstron mot ”mainstreammedia” går ofta hand i hand med faktaresistens och hat mot ”etablissemanget”. Så har det varit sedan nazisterna i 30-talets Tyskland fördömde den ”ljugande pressen”.

De som litar allra minst på de traditionella medierna är Sverigedemokraternas väljare, visar SOM-institutets mätningar. De vänder sig hellre till alternativa medier och litar mer på Youtube än på Dagens Nyheter.

På samma sätt som Sverigedemokraterna bytt bomberjackor mot kostym försöker de nu också etablera ”riktiga” mediehus.

I oktober anslöt sig sex högerytterkantsmedier till det pressetiska systemet där de förbinder sig att följa ”god medieetisk sed”.

Problemet är att de inte gör det utan struntar i att granska källor, låta båda sidor komma till tals och publicera rättelser och genmälen.

Nu har de tre sajterna Exakt24, Samnytt och Swebbtv dessutom beviljats statligt redaktionsstöd. Chefredaktör för Exakt24 är Erik Almqvist, SD-toppen som fick gå efter järnrörsskandalen och sedan emigrerade till Ungern.

Skribent på Samnytt är tidigare SD-toppen Kent Ekeroth. Swebbtv leds av Mikael Willgert, också med en bakgrund i SD.

Sajtens mest sedda klipp hävdar att Olof Palme inte blev mördad utan hade HIV. I alla kanalerna dominerar invandringsfientliga ”nyheter”.

Målet är enligt Erik Almqvist att bygga ”Sveriges första Sverigevänliga tv-hus”, en variant på Fox News.

Nu har partiet startat Riks.se och SD:s kommunikationschef Johan Wallerstein säger att partiet i hög grad är inblandad i att hitta berättelser som är värda att prata mer om.

SD gillar inte public service. Får de inflytande är en avveckling eller en politisering fullt möjlig. Det långsiktiga målet är att ta kontroll över nyhetsförmedlingen.

Partiets tidigare justitieministerkandidat Kent Ekeroth har sagt att medierna ska stoppas ”i sinom tid”. Förebilden är Ungern och Polen. I Ungern tog regeringspartiet Fidesz kontroll över statsmedierna redan för tio år sedan. Nu finns nästan inga oberoende medier kvar.

I Polen tog styrande partiet PIS, Lag och Rättvisa, över public service för fem år sedan. Alla självständiga chefer och journalister sparkades och ersattes med lojala partifunktionärer.

Nu köper ett statligt oljebolag 20 av 24 regionala dagstidningar, med syfte att göra även dem till regimens lydiga propagandakanaler.

Så illa är det inte i Sverige än, men varningen för att vi kan hamna där ”i sinom tid” är härmed utfärdad.