Arbetet Global
Arbetet Global – fackliga utrikesnyheter från hela världen

Den kan bli upp till sju meter hög, har ilsket röda ögon och bosätter sig normalt utanför arbetsgivare som ligger i konflikt med facket. 

Scabby the Rat – fritt översatt ”svartfotsråttan” – observerades först i Chicago 1989, där lokala byggfack använde den för att peka ut företag som anklagades för oschyssta villkor. 

Sedan dess har Scabby siktats över hela USA, men är fortfarande lättast att hitta i den industritunga hemstaden.

– Alla i Chicago känner till råttan och förstår att någon strejkar. Innan kunde du köra förbi sex killar med skyltar och förmodligen inte lägga märke till dem alls, säger James Allen, ordförande för murarfacket BAC i Elmhurst, till dagstidningen Chicago Tribune.

Arbetsgivare har generellt betraktat Scabby som ett skadedjur.  

– En dag satte de 17 gigantiska ballonger utanför byggnaden. Det såg ut som ett fort som vaktades av jätteråttor, suckade en företrädare för ett byggbolag i Chicago i samband med en facklig konflikt i fjol. 

Genom åren har flera försök gjorts att snärja Scabby i juridiska fällor. Men råttor är sluga djur, och har dessutom haft den amerikanska grundlagen på sin sida.

2011 slog den statliga arbetsmarknadsstyrelsen NLRB fast att fackens protestballonger omfattades av yttrandefriheten. 

Men nu hotas Scabbys habitat på nytt. 

NLRB:s chefsjurist Peter Robb, som tillsattes av president Donald Trump 2017, har enligt amerikanska medier velat punktera de uppblåsbara råttorna i flera års tid.

På chefsjuristens initiativ ska myndigheten nu återigen pröva fackens rätt att ta råttor till hjälp.  

I fokus står enligt Washington Post påtryckningar mot tredje part, exempelvis en restaurang som kontrakterar en byggfirma som facket ligger i konflikt med.

Sådana fackliga aktioner är tillåtna, men får inte gå så långt att de skrämmer kunderna att välja bort sitt planerade restaurangbesök. Chefsjurist Robb menar enligt tidningen att råttorna är ”konfrontativa, hotfulla och pressande”. 

Facken är emellertid fast beslutna att försvara sin konfliktbenägna gnagare. 

– Scabby har fajtats mot ett gäng olika fiender sedan vi uppfann honom, säger Ed Maher, talesperson för byggfacket IUOE:s lokalavdelning, till Chicago Tribune.

– Om arbetsmarknadsstyrelsen är fast besluten att begränsa hans användning, vilket de onekligen verkar vara, så kommer vi att fortsätta strida för Scabby.

Arbetsmarknadsstyrelsen NLRB

National labor relations board, eller Nationella arbetsmarknadsstyrelsen, är en statlig amerikansk myndighet som ska skydda arbetstagares rättigheter samt se till att fack och arbetsgivare följer spelreglerna. 

Myndighetens styrelse består av fem medlemmar som utses av presidenten på femåriga mandat.

Arbetsmarknadsstyrelsen har kontor runt om i USA vilka avgör lokala klagomål.

Bildades under den ekonomiska krisen på 1930-talet då fackens rätt att förhandla kollektivt skrevs in i lagen.

Källa: NLRB