Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Nya lönen kan dröja till nästa år

Många får vänta på nya lönen till nästa år. Men i Vänersborg betalas den ut i november. Samtidigt är det flera arbetsgivare som betalar ut nya lönen i december.

Det visar KA:s kartläggning där ett tjugo­tal sektioner med medlemmar i kommuner och regioner ingår. Alla svarar att engångsbeloppet på 5  500 kronor (för heltidsanställda) ska betalas ut i december. Men många har precis startat förhandlingarna, därför är mycket ovisst. På flera håll svarar Kommunal att coronapandemin och risken för smittspridning kan försena lönerna ytterligare.

I Vänersborg och några andra kommuner har fack och arbetsgivare kommit överens om att göra avsteg från den individuella lönesättning som ska ske enligt avtalet. I  stället blir löneökningarna generella, alltså lika för alla. Det betyder att alla får 520 kronor och utbildade kockar, undersköterskor, stödassistenter samt måltidspersonal får ytterligare 100 kronor utifrån den yrkessatsning som finns i avtalet.

(texten fortsätter nedan)

Flertalet av de anställda inom vård och omsorg i Jönköping får en generell löneökning på 520 kronor, men också en engångssumma på 700 kronor som betalas ut i januari.

– Den är lika för alla oavsett sysselsättningsgrad. Det är en ersättning för att de inte bedömts individuellt, säger Mari Yrjälä Svensson, Kommunal vård och omsorg Jönköping.

Den särskilda löneökningen för yrkesutbildade får dock vänta till nästa år. Den blir då 0,7 procent på 2020 års löner.

I Kalmar dröjer nya lönen till i januari, då blir löneökningen 635 kronor för utbildade undersköterskor, barnskötare och omsorgsassistenter. Övriga får 520 kronor.

I Östersund är målet att den nya lönen betalas ut i december, då med individuella löneökningar. Summan är 300 kronor i den extra potten för utbildade undersköterskor och stödassistenter. Även barnskötare får ett extra påslag, dock inte lika stort.

Kommunen vill satsa på två grupper, vi vill satsa på elva. Vi tvistar om vårdbiträden, vi tycker att de ska räknas.

Anna-Karin Nylund, Kommunal Boden

På flera håll finns frågetecken kring vilka som ska räknas som yrkesutbildade. Ofta handlar det om vårdbiträden.

– Vi är inte eniga om vem som är yrkesutbildad. Kommunen vill satsa på två grupper, vi vill satsa på elva. Vi tvistar om vårdbiträden, vi tycker att de ska räknas, säger Anna-Karin Nylund, Kommunal Boden.

I Region Värmland betalas nya lönen ut i december.

– Vi är överens om att det blir generellt, alla får 520 kronor och yrkessatsningen generellt. Det är gott för medlemmarna att få det till jul, säger Eva Jansson, Kommunal sjukvård och trafik Värmland.

I Region Västerbotten startar förhandlingarna i slutet av november, målet är enligt Kommunal att nya lönen ska komma i december. I Region Dalarna pågår förhandlingarna.

– Vi hoppas att allt sker skyndsamt, men det är tveksamt om nya lönen kommer ut i år. Vi har diskuterat om man ska göra det generellt, säger Therese Lundell, Kommunal Dalarna.

I Region Västra Götaland dröjer sannolikt den nya lönen till nästa år. I Region Skåne och Region Stockholm är det oklart när lönerna kan vara klara.

– Det är en svår situation att genomföra lönerevisionen rent praktiskt med covid och de restriktioner som gäller, säger Catharina Häggbom.

Förhandlingarna har precis startat och målsättningen är att bli klar så snart som möjligt.

– Det finns flera olika sätt att lösa det här på. En metod kan vara att göra ett generellt utlägg, men i den diskussionen är vi inte, säger Catharina Häggbom.