Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Enkät: För mycket folk i butikerna – anställda otrygga

Riktlinjerna är tydliga – undvik butiker och håll avstånd. Men så här beskriver anställda sin arbetsmiljö: trångt, kunder som struntar i rekommendationerna och chefer som gör för lite för att minska smittrisken.

– Att arbeta på en arbetsplats med hög smittrisk, där arbetsgivaren hela tiden sätter vinst och lönsamhet över hälsa och arbetsmiljö upplever jag har vägt tungt på många anställda, säger ett av skyddsombuden som svarat på enkäten. 

Handels har bett skyddsombud som jobbar i handeln att svara på frågor om sin arbetsmiljö kopplad till covid-19. Nära 1 000 personer har svarat. Undersökningen visar att många känner sig otrygga. Över hälften av skyddsombuden (57 procent) säger att åtgärderna för att personalen ska känna sig trygga på jobbet är otillräckliga.

Visserligen har två av tre butiker gjort undersökningar kring smittrisken för personalen. Men två av fem skyddsombud anser att de är otillräckliga. Dessutom görs undersökningarna många gånger utan att anställda är delaktiga. Och bara en av tre butiker tar itu med samtliga brister som upptäckts.

Få trängselvärdar

Trots flera månader med Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att hålla avstånd och undvika folksamlingar har få butiker en trängselvärd. En av tre butiker (36 procent) har en person som är ansvarig för att förhindra att det blir för mycket folk. Många skyddsombud tycker att det är för trångt i butikerna. Flera upplever också att arbetsgivare ogärna minskar antalet kunder. För att få dem att göra det krävs tvingande riktlinjer, tror skyddsombuden.

Eftersom regeringen och Folkhälsomyndigheten låter stormarknader själva bestämma kundflödet så tar vi emot nästan 1 000 kunder i timmen med jämna mellanrum…. Hur ska vi vara säkra då?

Skyddsombud, ur enkäten.

Tycker vi haft för mycket kunder på min arbetsplats, att arbetsgivaren inte tagit hänsyn till personalen utan tyckt att det varit ok.

Skyddsombud, ur enkäten.

Att som småbarnsförälder över en natt få helt omkullkastat schema, sänkt lön, arbeta på en arbetsplats med hög smittrisk, då arbetsgivaren hela tiden sätter vinst och lönsamhet (t ex inga begränsningar på antalet kunder i butik) över hälsa och arbetsmiljö upplever jag har vägt tungt på många anställda.

Skyddsombud, ur enkäten.

Kunder struntar i avstånd

Många skyddsombud säger att flera kunder struntar i att hålla avstånd. Det är också svårt för de anställda att göra det vid vissa arbetsmoment, som självscanning. Då behöver man stå närmare än en och en halv meter från kunden.

Det jag kan tycka är jobbigast just nu är kunder som inte respekterar att t ex hålla avstånd, tränger sig i köer och provrum. De tänker inte alls på oss som jobbar där eller andra kunder

Skyddsombud, ur enkäten.

Den stora akilleshälen är kassalinjen. Med enbart kassor där kunder scannar och betalar på egen hand går det inte att undvika att komma för nära kunden då man ska fram och hjälpa till. Då måste man tränga sig in mellan kunder och det är ett stort riskmoment, för man kommer alldeles för nära kunden, och vi får inte lov att använda vare sig munskydd eller visir trots att vi upprepade gånger begärt detta.

Skyddsombud, ur enkäten.

Ovanligt med munskydd

Vanligast sätten att minska smittrisken är avståndsmarkeringar på golvet, handsprit, plexiglas vid kassorna och riktlinjer för när man ska stanna hemma vid symptom. Majoritet av butikerna har infört detta. Men engångshandskar och munskydd är ovanligt. Och endast 16 procent har infört kontantfritt för att minimera risken för smitta. 

I april när pandemin bröt ut ordentligt i Sverige gjorde Handels en liknande undersökning. Då tillfrågades förtroendevalda, exempelvis handelsombud och klubbordföranden. I stort är svaren desamma. Anställda är otrygga och arbetsgivarna har gjort för lite för att ändra det.

Enkäten som gick till Handels skyddsombud genomfördes i oktober. Av 2 952 skyddsombud svarade 902. Enkätens fokus var arbetsmiljön under covid-19.

Innehåll från Infogram

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du Infograms dataskyddspolicy

Källa: infogram.com

Mer om Coronaviruset