Hur känns det att gå upp i Allsvenskan samma år som damlaget firar 50 år?
– Det är fantastiskt. Det har varit en målsättning att ta sig upp sedan jag kom till klubben och vi har varit nära tidigare år. Det känns jättekul att vi äntligen är där nu, där vi hör hemma. 

Du är lagkapten, hur leder man ett lag på bästa sätt?
– Det finns många åsikter kring vad som är det bästa sättet. För min del handlar det om att få ihop en grupp och som kapten ska man vara en trygghet som lagkamrater kan vända sig till. Jag vill föregå med gott exempel, ge allt på träningar och match och ta ansvar utanför planen. 

Du måste ha ett jobb vid sidan av trots att du är fotbollsproffs, hur ser du på det?
– Jag trivs väldigt bra med båda mina jobb och jag är glad att de går att kombinera även om det inte optimalt. Det är tidiga morgnar för att hinna till jobbet och sedan träningar på eftermiddagarna. Ibland kan man komma hem mitt i natten efter en match och så ska man upp och jobba dagen efter.   

– Klart att man önskar förutsättningar för att kunna fokusera 100 procent på fotbollen. Det ses som en självklarhet på herrsidan så varför inte för kvinnliga fotbollsspelare? Jag tror också att damfotbollen skulle tas till nya nivåer med rätt förutsättningar. Fotbollen är något man brinner för och det är synd att man som kvinnlig fotbollsspelare kan behöva ställa det åt sidan på grund av att man inte får ihop livspusslet. 

”Som lagspelare värdesätter jag samarbete och att jobba mot gemensamma mål, något som jag använder i mitt arbete som sjukgymnast där vi arbetar i team”, säger Matilda Rosqvist.

Vad tar du med dig från planen till sjukhuset och tvärtom?
– Mötet med människor. Jag tycker det är kul att jobba med människor och jag får energi av det. Jag tar med mig viljan att utvecklas och att alltid bli bättre. Som lagspelare värdesätter jag samarbete och att jobba mot gemensamma mål, något som jag använder i mitt arbete som sjukgymnast där vi arbetar i team.

Hur mycket jobbar du?
– Jag jobbar deltid, drygt 80 procent, för att det ska gå ihop med fotbollen. 

Hur kom det sig att du ville bli sjukgymnast?
– Jag fick själv lite skador via fotbollen och kom i kontakt med en sjukgymnast. Jag tyckte att han var väldigt duktig och så kände jag att det skulle passa mig. 

Hur är det att jobba med patienter som varit drabbade av covid-19? 
– Vi förberedde oss bra innan vi började ta emot patienter. Såklart känns det speciellt att under en pandemi jobba mitt i det. Det känns fint att kunna få hjälpa till i en sådan här situation. Skillnaden jämfört med att jobba med andra patienter som har förvärvade hjärnskador är hur andningsfunktionen är påverkad och hur de kan vara i behov av syrgas. 

Vad är största skillnaden på ditt andra jobb, som fotbollsspelare, under pandemin? 
– I början av året var det mycket osäkert om vi skulle kunna genomföra säsongen eller inte, men när den väl kom igång så har det mer handlat om begränsade sociala möjligheter med lagkamraterna. Vi har inte kunnat vistats i omklädningsrummet i samband med träning på samma sätt som tidigare. Att spela matcher utan publik på läktaren är en annan stor skillnad. 

”Klart att man önskar förutsättningar för att kunna fokusera 100 procent på fotbollen. Det ses som en självklarhet på herrsidan så varför inte för kvinnliga fotbollsspelare?”, säger Matilda Rosqvist.

Matilda Rosqvist

Ålder: 31

Aktuell: Lagkapten i AIK:s damlag och gläds åt att få spela i Allsvenskan nästa säsong. Samtidigt är hon sjukgymnast på Danderyds sjukhus där hon jobbar med patienter med förvärvade hjärnskador. Sedan i våras har hon också rehabiliterat patienter som haft covid-19.