Handels varslade strejk kan bryta ut klockan tio på fredagen, om inte medlarna innan dess lyckas mejsla fram ett avtal som både fack och arbetsgivare accepterar.

Varslet vänder sig till stor del mot dagligvaruhandeln.

Anställda på fyra Icabutiker samt på Icas lager i Kallhäll i Stockholm finns bland dem som i morgon kan lägga ner arbetet.

Tomas Lundvall är en av de Icahandlare vars anställda är varslade om att strejka. Han äger en stor Ica Maxi-butik i ett handelsområde i Linköping. 

– Jag är fortfarande positiv och hoppas verkligen att vi ska kunna hitta en lösning på detta som är bra för bägge parter, säger han på torsdagsförmiddagen.

Om strejken i stället bryter ut i morgon, fredag, stängs hans butik klockan tio.

Det ligger fler verksamheter i direkt anslutning till butiken, bland annat ett apotek.

– Vi ska försöka hitta en lösning där vi kan ha vår entré öppen men ingången till butiken stängd, så att kunderna ska kunna komma in till apoteket. Det tycker jag är viktigt för det är ett jourapotek, det enda här i stan som är öppet till 22, säger han.

Butiken har sökt dispens för sin onlineförsäljning, men väntar på besked från facket.

– Vi har ungefär 200 kunder om dagen som använder den tjänsten och där är ju ungefär 90 procent i riskgrupp, det känns inte jättebra att tvinga ut dem i fysisk butik.

Tomas Lundvall säger att det aldrig är roligt med varsel eller strejk, men konstaterar att spelreglerna är sådana att om det inte går att komma överens så får man varsla.

På 90-talet var han butikschef när anställda i Norrköping strejkade i flera veckor.

Både Handels och Hotell- och restaurangfacket har kritiserats från centralt arbetsgivarhåll för att de lagt strejkvarsel under Coronakrisen.

Hur ekonomin gått i handeln i år varierar kraftigt. Svensk Handel presenterade i veckan siffror som visar att klädhandeln hittills sjunkit med nästan 17 procent. 

Handels krav på nya avtalsvillkor riktar sig mot alla branschens företag, men de som varslats om strejk jobbar i sektorer som gått betydligt bättre än modehandeln. 

Hit hör dagligvaruhandeln. 

Icagruppens statistik visar att butikernas försäljning ökade med 7,4 procent under årets första tio månader.

Tomas Lundvall bekräftar att försäljningen i hans butik inte tagit stryk av pandemin, den har snarare gynnats av att folk storhandlar mer.

– Vi har också stor kundyta som gör det lättare hålla avstånd hos oss än i mindre butiker.

Inför eventuell strejk handlar hans oro bland annat om att förlora kunder som sedan måste lockas tillbaka, samt om att det kan uppstå trängsel och smittorisk i andra butiker under strejken.