Gårdagens besked att regeringen skrotar las-utredningen och går vidare med överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv är en delseger, enligt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

– Utredningen borde aldrig ha tillsatts, så det är bra att den nu skrotas. Men för oss är det oförsvarbart att man i stället går vidare med överenskommelsen som LO sagt nej till.

Samtidigt har regeringen öppnat upp för att LO ska involveras i det fortsatta arbetet med lagstiftning utifrån överenskommelsen. Det välkomnar Jonas Sjöstedt.

– Det är dags för Stefan Löfven att börja bråka lite mer med Centern och Liberalerna, och mindre med LO, säger Jonas Sjöstedt.

Samtidigt säger till exempel Liberalernas partiledare, Nyamko Sabuni, att LO försuttit sin chans att påverka då man sade nej till avtalet.

Det är något Jonas Sjöstedt inte fäster allt för mycket vikt vid.

– Har man en folköls procent i opinionsmätningarna som Liberalerna vill man nog inte se ett extraval. Förra veckan sa de att Toijer-utredningen skulle genomföras, nu är det överenskommelsen – så nästa vecka kan det vara att LO är med.

Men partiets hot om att fälla regeringen, först om las-utredningen blev lag och nu om en överenskommelse utan LO:s välsignelse blir det, ligger fast.

– I samma ögonblick som regeringen lägger fram ett förslag som inte har LO:s stöd, då kan inte Stefan Löfven vara statsminister längre, säger Jonas Sjöstedt.

Han tror emellertid på en lösning som även LO ställer upp på och under tiden vilar man på hanen med misstroendeförklaringen.

Exakt hur långt fram i tiden det kan bli aktuellt med ett eventuellt misstroende mot statsministern är däremot oklart. Och Jonas Sjöstedts förhoppning är att det aldrig blir av.

– Vårt mål har aldrig varit att avsätta Stefan Löfven, det har varit att rädda arbetsrätten.

Mitt i den politiska turbulens som uppstått kring las-frågan lämnar nu Jonas Sjöstedt partiledarposten och åker till Vietnam, där hans fru är ambassadör.

– Helst hade jag sett att vi vunnit det här innan jag slutade. Men Vänsterpartiet står fast och jag kommer följa frågan noga. Jag får fira i Hanoi när vi vunnit till slut, säger Jonas Sjöstedt.