Att Socialdemokraterna nu vill kasta Toijerutredningen i papperskorgen och gå vidare med den överenskommelse som PTK och Svenskt Näringsliv, men inte LO, står bakom välkomnas av samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna.

Men, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill inte gå vidare mot en lagstiftning utan att LO får inflytande.

– Jag kommer inte att lämna LO:s 1,4 miljoner medlemmar i sticket. För mig är det helt centralt att när jag går fram med förslag på ny lagstiftning, då ska den funka för alla som jobbar i Sverige.

– Den måste funka för arbetare, tjänstemän, för privat och och offentlig sektor. Jag kommer också säkerställa att i det fortsatta arbetet så kommer alla parter att få vara med, säger hon till Arbetet.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är av annan åsikt.

Det kan ställa till problem då det är just Liberalerna, Centerpartiet samt regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet som står bakom Januariavtalet, där det hela började. På Facebook kommenterar hon.

”Vi kommer inte att acceptera att den part som inte mäktade med att förhandla ända in i mål, LO, får någon fördel utöver den överenskommelse som träffats. Det är den överenskommelse om arbetsrätten som inkommer – inte något annat – som vi i det läget kommer att gå vidare med. Det LO krävde och inte fick i genom i partsöverenskommelsen kommer de inte få i genom nu heller.”

Arbetet har försökt nå såväl Centerpartiets partiledare Annie Lööf samt den arbetsmarknadspolitiske talespersonen, Martin Ådahl, men utan framgång.

Från presstjänsten på partiet hänvisar man till Annie Lööfs uttalande på Facebook.

”Bra att också S fortsatt säger att de vill modernisera arbetsrätten och nu ställer sig bakom det som PTK och Svenskt Näringsliv sagt ja till. Dessa parter har bett om tid för att själva analysera, avtala och återkomma till oss. Viktigt att vi respekterar det. Självklart är det då helheten i de ansvarstagande parternas förslag som ska genomföras.”

Annie Lööf twittrar dock, och nämner där LO.

”Det S nu sagt är att de ställer sig bakom det PTK och Svenskt Näringsliv sagt ja till och det LO sagt nej till. Därmed fortsätter ju processen kring remissbehandlingen av utredningen under tiden vi inväntar vad PTK o SN återkommer med.”

Jonas Sjöstedt (V), som tidigare hotat med att väcka misstroende mot regeringen i fall man går vidare antingen med las-utredningens förslag eller en överenskommelse utan LO:s medverkan, skriver på Twitter:

”Det är bra att LAS-utredningen inte ska bli lag. Det är en viktig delseger för alla oss som vägrar slå sönder anställningstryggheten och anser att parterna ska förhandla om och avgöra dessa frågor. Men … Lösningen är att LO får förhandla utan hot om lagstiftning. Nu måste LO-medlemmarnas problem vara i fokus som otrygga anställningar, hyvling och missbruk av bemanningsföretag.”