– Vi säger absolut nej till las-utredningen. Och fortsatt nej till slutbudet från Svenskt Näringsliv och PTK som är för dåligt när det gäller anställningstrygghet, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Arbetet.

Hon sitter själv i Socialdemokraternas verkställande utskott, och säger att hon fick reda på partiets inställning i tisdags kväll.

Vad sa du där och då?
– Precis det jag säger nu. Vi har tagit tydlig ställning. Överenskommelsen kan aldrig bli ensidig grund för en lagstiftning.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har uppgett till Arbetet att regeringen vill lyssna på LO inför lagstiftning på området. 

– Vi har ju aldrig förhandlat med regeringen. Vi får återkomma när vi vet hur de tänkt lägga upp arbetet, säger Susanna Gideonsson.

Liberalerna, som står bakom Januariavtalet där parterna uppmanas att komma överens om ny arbetsrätt annars gäller utredningen, går i dag ut med att de vägrar ha med LO i en kommande process.

– De får säga vad de vill. Vad jag vet är det oerhört få som röstar på dem. Ärligt talat bryr jag mig inte så jäkla mycket om just det.

Vad vill ni nu?
– Vi måste veta hur politikerna tänkt gå vidare. De har blandat sig i och skapat soppan. Då får vi hantera det. Samtidigt fungerar inte dagens lag om anställningsskydd utifrån alla konstiga anställningsformer: visstid, hyvling, plattformsanställda och gud vet vad. Något måste göras. Men att ensidigt gå vidare med en tjänstemannaöverenskommelse är inte lösningen. 

Hon säger att flera förbund tar med frågorna om anställningstrygghet i avtalsrörelsen. Under eftermiddagen kommer LO ha ett extrainsatt styrelsemöte med anledning av regeringens besked.

Seko ordförande, Valle Karlsson, kallar dagens besked bedrövligt.

Även om Eva Nordmark sagt att man kommer ta hänsyn till LO är han pessimistisk om utsikterna för LO att få vara med och påverka slutresultatet.

– Jag noterar samtidigt uttalande från Annie Lööf och Nyamko Sabuni med flera att här finns inget utrymme för att skruva över huvud taget. Så jag ser med en djup oro risken att det här slutförslaget som det ligger, med möjligen någon mindre ändring, kommer att bli verklighet.

Valle Karlsson, som var en av sju förbundsordföranden som skrev under en debattartikel i Arbetet där man kallade överenskommelsen en krigsförklaring mot svenska löntagare, lyfter ett antal frågor som måste lösas för att LO ska kunna gå med på överenskommelsen.

Det handlar bland annat om att begreppet saklig grund ändras till sakliga skäl och att man inte hanterar allmän visstid och hyvlingen på ett tillfredsställande sätt.

– Det löser på intet sätt de problem vi ser med allmän visstid och hyvling. Då måste det ske dramatiska förändringar jämfört med det som står i förslaget, säger Valle Karlsson.

Kommunal ordförande, Tobias Baudin, lyfter samma frågor som avgörande för om LO ska kunna acceptera en överenskommelse. Han är dock något mer optimistisk över möjligheterna att påverka.

– Jag tror inte att Stefan Löfven med hans bakgrund och Eva Nordmark med hennes bakgrund skulle säga att vi skiter i alla LO-förbunden och deras medlemmar, säger Tobias Baudin.

– Jag hoppas att vi har kloka politiker i Sveriges riksdag som är villiga att lyssna på en halv miljon medlemmar i Kommual och 1,5 miljoner LO-medlemmar och försöka få mer balans i det här, fortsätter han.

Vad händer om ni inte får inflytande?
– Är beskedet att det kommer se ut exakt som i dag, vi kommer inte att ändras någonting. Ja, då kommer vi lägga ner det här och försöka stjälpa det i stället.