Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Svårt att bevisa arbetsskada vid mobbning

Mobbning kan göra människor så illa att de inte kan arbeta mer. Men att få det godkänt som arbetsskada är i praktiken svårt. Ofta saknas vittnen och Försäkringskassan kan hävda att det bara handlar om meningsmotsättningar.

Det säger Styrmir Olafson, som är förbundsjurist på fackens juristbyrå LO-TCO Rättsskydd. 

– Försäkringskassan argumenterar ofta att det handlar om en konflikt mellan två personer. Och då klassas det inte som arbetsskada. De tittar inte på den samlade bilden, att det är en situation som har pågått under lång tid.

Styrmir Olafson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Ett fall där en anställd utsatts för mobbning är ofta väldigt komplext, påpekar han. Men det tar inte Försäkringskassan, den myndighet som beslutar om ersättning, hänsyn till, utan bedömer kränkningar, arbetsbelastning och organisatoriska faktorer för sig. 

– Man undviker på så sätt att fråga sig om det är rimligt att tåla hela den psykiska belastning som den anställde utsatts för.

För att fastställa att en anställd har utsatts för mobbning måste det också finnas bevis för vad som hänt.

– Den minsta förutsättningen för att nå framgång är att en person vid sidan av har sett vad som har hänt och är beredd att vittna om det, säger Styrmir Olafson.

Beviskraven är höga – enligt praxis måste det gå att visa med ”ganska hög sannolikhet” att den anställda har behandlats illa och det under lång tid. Dessutom finns en paragraf i lagstiftningen som säger att psykiska skador bara prövas som undantag. Den säger att psykiska problem som uppstår på grund av vantrivsel, bristande uppskattning eller liknande, inte ska betraktas som en arbetsskada. De är saker som en anställd rimligen får tåla. Hit hör också meningsmotsättningar och ansträngda relationer. Eftersom Försäkringskassan sällan gör en helhetsbedömning av arbetsmiljön, betraktas de kränkningar som skett som en vanlig jobbkonflikt, säger Styrmir Olafson.

– Egentligen är det obegripligt, för när en psykisk skada uppstår så är det aldrig en enstaka händelse som kan förklara det, utan den sammansatta processen.

På fackets juristbyrå menar man att lagstiftningen ger utrymme för en generösare bedömning, men att Försäkringskassan väljer att tillämpa den på ett sätt som gör det svårt att få ersättning. 

Försäkringskassan medger att man oftare hänvisar till undantagen när det gäller mobbning, trakasserier och kränkande särbehandling, än vid andra psykiska besvär. Men de flesta får avslag av andra skäl, visar myndighetens statistik. Enligt Försäkringskassan utreder man all skadlig inverkan i arbetet som personen varit utsatt för.

Fackets jurister hävdar att det generellt är svårt för anställda att få ersättning, så kallad livränta. En studie från Handelshögskolan som granskade ett fyrtiotal domar har också visat att det är svårt att få mobbning klassad som arbetsskada. Av dem som hittills i år har ansökt om ersättning, har mer än sju av tio fått avslag. 

Flera fackförbund har länge krävt en särskild lagstiftning mot mobbning i arbetslivet, som kan göra det lättare för utsatta att få ersättning för vad de utsatts för, och upprättelse. Förslaget innebär att facket ska kunna kräva skadestånd från arbetsgivaren för att den inte satt in åtgärder. Hittills har man dock inte fått något gehör från regeringen.

Mer om Mobbning