REPLIK. När KDU skriver om arbetsmarknadspolitik i på Arbetets debattsida är det klassisk högerretorik. De är emot allt som innebär förbättringar för vanligt folk och vill vrida tillbaka klockan till tidigt 1900-tal. 

KDU vill avskaffa den lagstiftning som i dag skyddar anställda från att bli avskedade för att de säger ifrån till chefen. För att de protesterar mot sexuella trakasserier eller ställer krav på bättre arbetsmiljö. 

Det är samma politik som högern drivit sedan demokratin infördes. De har varit emot varenda reform som inneburit förbättringar för oss som arbetar.

Frågan är nu vilka andra reformer de vill dra tillbaka härnäst. Är det semesterrätten? Eller är det kanske helgen som inte ska vara ledig längre? 

KDU:s ordförande för fram flera förslag i debatttexten förutom den om försämrat anställningsskydd. De vill också sänka skatter för företag som tack för att de anställt en person under 25 år. 

När man senast utvärderade sänkta arbetsgivaravgifter för unga kostade varje skapat jobb staten 1–2 miljoner kronor per styck i minskade intäkter. Staten skulle alltså själva kunna anställa två till fyra gånger fler människor för de pengarna. 

KDU säger samma sak som högern gjort i hundra år medan vi blickar framåt. Vår framtid innebär bättre villkor inte sämre

Ung Vänster

Vi vill att våra skattepengar ska gå till att skapa jobb, inte till att subventionera företagsägarens nästa fina bil. 

Vi säger nej till slöseri med våra skattepengar och tycker det är bättre att minska arbetslösheten i stället.

KDU säger samma sak som högern gjort i hundra år medan vi blickar framåt. Vår framtid innebär bättre villkor inte sämre. 

Vi vill ha en anställningstrygghet som omfattar även visstidsanställda så att också ungdomar kan få trygghet i sin vardag.

Vi vill se statliga investeringar i utbildning och arbeten som öppnar dörrar för unga att komma ut på arbetsmarknaden. 

Skillnaden mellan höger och vänster är enkel. Vi vill att det ska vara lättare att sparka din chef, högern vill göra det lättare att sparka dig.