Att förändringar i vad som anses vara ”saklig grund” är ett villkor för en uppgörelse var bland det sista Svenskt Näringslivs företrädare förde fram i förhandlingarna med LO och PTK igår, söndag, enligt uppgifter till Arbetet.

Därmed skärps motsättningen mellan Svenskt Näringsliv och LO, vars representantskap i augusti bestämde att LO inte ska medverka till att ”saklig grund” förändras i lagen om anställningsskydd, las.

Att anställda inte får sägas upp utan att det finns en saklig grund är ett fundament i las. Det är tvingande till arbetstagarnas fördel – det får alltså inte kringgås i avtal.

Saklig grund kan i praktiken vara två saker: arbetsbrist eller personliga skäl, där det senare betyder att den anställde har misskött sig.

Under hela förhandlingen om arbetsrätten har arbetsgivarsidan krävt att det ska bli enklare att hävda personliga skäl.

Dåliga prestationer från den anställde, samarbetsproblem eller ren misskötsamhet är de situationer som stått i centrum.

Farhågor om att LO höll på att ge vika i fråga om ”saklig grund” bidrog till att fem LO-förbund med Kommunal i spetsen hoppade av förhandlingarna med Svenskt Näringsliv i vintras, och återvände först när de fått försäkringar om att inga förändringar skulle ske.

Enligt Kommunalarbetaren är PTK och några av LO-förbunden, nämligen IF Metall, GS-facket, Livs och Handels, redo att kompromissa om saklig grund, medan Kommunal med flera säger nej.

En person med insyn i förhandlingsprocessen bedömer att chanserna för en uppgörelse har minskat betydligt efter att Svenskt Näringsliv satt hårt mot hårt i fråga om saklig grund för uppsägning, och uppskattar risken för ett sammanbrott till ”60 – 40, om inte 70 – 30”.

Förhandlingarna har dock fortsatt under måndagen, och pågår fortfarande.

En av Arbetets källor påpekar att alla parter har sina hjärtefrågor som de vill ha med i en paketuppgörelse, och ser det som naturligt att parterna betonar sina viktigaste frågor när förhandlingarna går in på upploppet.

Ur Svenskt Näringslivs synvinkel är det förmodligen otillräckligt att få igenom fler undantag från turordningen och lägre kostnader för tvister i samband med uppsägning av personliga skäl.

De fördelarna får arbetsgivarna nämligen även om förhandlingarna misslyckas och politikerna tar över.