Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Handels släpper 48 förslag för miljösmartare handel

Utbildning för anställda i miljöfrågor, sänkt moms till secondhand-handeln och märkning med väntad livslängd på produkter. Det är några förslag i Handels miljö- och klimatpolitiska program som släpps idag.

Handeln behöver minska sin klimatpåverkan. Det tycker 9 av 10 handelsanställda, visar en undersökning som Handelsanställdas förbund gjorde i våras. Enkäten gjordes som ett led i ett kongressbeslut om att utreda handelns miljöpåverkan.

”Unik” rapport

Som ytterligare ett steg i det arbetet presenterar förbundet idag sitt miljö- och klimatpolitiska program. Det är en omfattande rapport om hur dagens handel påverkar klimatet, hur handelsanställda ser på miljö- och klimatfrågor, samt förslag på åtgärder för att skapa en mer hållbar utveckling i branschen.

Rapporten innehåller totalt 48 förslag för en mer hållbar handel.

Handelsanställda har en nyckelroll i branschens omställning, men de måste få rätt förutsättningar i form av både produkt- och hantverkskunskaper

Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels.

– Rapporten är helt unik. Aldrig tidigare har ett fackförbund utrett den egna branschens påverkan på klimatet och miljön på detta vis, eller kommit med så omfattande förslag för en rättvis och hållbar omställning, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels i ett uttalande.

Anställda har en nyckelroll

Förslagen är indelade i olika områden, däribland om kunderna och konsumtionen, hur man skapar en cirkulär ekonomi, minskandet av förpackningar och emballage, miljösmarta transporter samt vikten av de anställdas roll i omställningen.

Den senare delen trycker förbundet särskilt hårt på.

– Handelsanställda har en nyckelroll i branschens omställning, men de måste få rätt förutsättningar i form av både produkt- och hantverkskunskaper, säger Linda Palmetzhofer i uttalandet.

– Det handlar om att kunna ge rätt information och råd till kunder, kunna hjälpa till med reparationer, bedöma varors skick, ta till vara på livsmedel som är på väg att bli för gamla och så vidare.

Läs hela rapporten här.