Amazongrundaren Jeff Bezos vaknar kallsvettig. Det har han gjort nu i tre månaders tid. Mardrömmen är varje natt densamma. En bebisblå plastgiraff häver sig över honom och viskar med silkeslen röst: ”Toys R Us, Toys R Us.”

Amazons planer på att försöka slå sig in på den svenska marknaden har länge varit en illa dold hemlighet.

I augusti inleddes lanseringen. Företaget är lika välkänt som kritiserat. Anställda som kissar i petflaskor för att de inte hinner med toabesök.

Gravida som inte får ledigt före förlossning. Chefer som delar ut antifackligt material. Hungerstrejk och självmordsförsök. Exemplen på vad som kan sammanfattas som usel arbetsmiljö är otaliga.  

1994 gjorde ett annat omsusat amerikanskt företag entré i Sverige. Men att Toys R Us slog upp dörrarna ledde till en uppvisning i svensk fackrörelses styrka. 

Företaget vägrade teckna kollektivavtal. De anställda på Toys R Us började ifrågasätta arbetsmiljön. Snart var strejken ett faktum.

…inför Amazons inträde i Sverige är det värt att påminna om att det rent juridiskt inte finns något som hindrar en liknande strejk som den som fick Toys R Us att teckna kollektivavtal

Yonna Waltersson

Förbunden slöt upp bakom Handels. Transport vägrade köra ut varor. Fastighets vägrade städa. Seko stoppade postförsändelser. Till och med TCO-facket Finansförbundet slöt upp och hindrade banktransaktioner.  

Nära ett år senare befann sig Toys R Us vice vd Richard Cudrin på ett flygplan till Sverige. Han var gissningsvis inte så nöjd. Men pressen hade blivit för stor.

Toys R Us gav vika. Företaget tecknade till slut det kollektivavtal som de anställda med stor uppbackning kämpat för. 

Arbetet berättar här hela historien om hur en samlad svensk fackföreningsrörelse fick ett amerikanskt storföretag på knä.

De senaste åren har det stormat kring strejkrätten. Men inför Amazons inträde i Sverige är det värt att påminna om att det rent juridiskt inte finns något som hindrar en liknande strejk som den som fick Toys R Us att teckna kollektivavtal.  

Blir Sverige det land som knäcker Amazonkoden? Som lyckas få företaget med det smutsiga ryktet att teckna kollektivavtal?

Låt oss hoppas.