Jan Öberg arbetar på Ortvikens pappersbruk sedan 1989 och är ordförande för Pappers på bruket sedan 2014. Han hade planerat att gå i pension till sommaren, men vet inte hur det blir nu: ”Man kan inte lämna ett sjunkande skepp.”

Vad är viktigast nu?
– Att alla på Ortviken får det så bra som möjligt när det här är över. Att man får hjälp med att ordna nya jobb, avgångs­pensioneringar, utbildningar, starta eget-bidrag eller vad fasen som helst, men att få till att allt blir så bra som möjligt. Att SCA hjälper till att kolla hur det ser ut i våra industrier i hela Norrland, om vår personal kan hitta jobb där.

Är det vanligt att hela familjer jobbar på Ortviken?
– Ja det är bra många par som jobbar här.

Ni har inlett förhandlingarna om uppsägningarna, hur lång tid tror du detta tar?
– Varslet är ju på sex månader, så det är ju ingen som behöver lämna fabrikerna under den tiden.

Det har varit fler varsel i Sundsvallstrakten senaste tiden. Hur påverkar det?
– Hela Medelpad står ju i lågor höll jag på att säga, och det är inte långt ifrån. Det började med att man lade ner Östavallsågen i Ånge, där var det 85 ungefär som miste jobbet. Och nu nyligen kom beskedet att man ska lägga ner casinot i Sundsvall och att Smålandsvillan lägger ner sin fabrik här. Så det är ingen höjdare, det är tufft. För Sundsvalls kommun är det väl också ett dråpslag.

Maskinerna på bruket har gått till och från sedan i mars, var du lite beredd på vad som skulle hända?
– Det är klart att man kände på sig någonstans. Men man hade inte haft tanken att vi redan nu skulle lägga ner allt, utan kanske en maskin. Och då hade man kanske kunnat göra lite pensioneringar och inte behövt säga upp. Hjärtat säger en sak, i tankarna förstår jag väl hur det är när man ser hur det ser ut runt om i världen. 

Så det är ingen höjdare, det är tufft. För Sundsvalls kommun är det väl också ett dråpslag

Jan Öberg