ANALYS. Stora torget i Linköping hösten 2022. Med en vecka kvar till riksdagsvalet knyter Laila Persson näven i fickan när hon hör Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven valtala om trygghet där uppifrån scenen.

I slutet av våren blev 57-åriga Laila uppsagd från det mindre företag hon jobbat på i 23 år. Hade de gamla turordningsreglerna funnits kvar hade hon varit en av de anställda som fått stanna. När hon försökte få hjälp av facket såg ombudsmannen bara uppgiven ut. Och stödet med att hitta ett nytt jobb blev det si och så med. 

”Varför ska jag lyssna på Löfven? Bara tomma ord”, muttrar hon och vänder på klacken och går hem igen.

I det här fiktiva scenariot har de nu inledda las-förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK havererat.

I stället har Sverige, sedan den 1 januari 2022, en ny arbetsrätt baserad på januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Med en politik som många av de traditionella S-väljarna anser är förödande blir det än svårare för facken att argumentera för sådana partibidrag

Lena Hennel

Den nya lagen ger företagen större möjlighet att frångå turordningsreglerna, anställningstidens betydelse har tonats ned.

Att värna las har länge beskrivits som en ödesfråga för svensk arbetarrörelse. Valet kan bli en fingervisning om det stämmer. 

Det är visserligen omöjligt att i dag förutspå vad som blir de hetaste frågorna inför riksdagsvalet. Valrörelser lever ju sitt eget liv. Men för dem som vill se en socialdemokratisk valvinnare finns det saker att oroa sig för. 

Det krävs ingen livlig fantasi för att föreställa sig vad förändringarna i anställningsskyddet kan leda till i den kommande valrörelsen:

● Svekdebatter. Om den nya lagen varit i kraft i ett halvår har den säkert lett till att fler än Laila Persson blivit uppsagda. Räkna med att den första punkten i den nya vänsterpartiledarens valtal kommer att vara: ”Det socialdemokratiska sveket”.  

● Missmod. Med hela las-diskussionen i bagaget finns en risk för att socialdemokratiska valarbetare, inte minst de fackliga, får svårt att hålla glöden uppe ute på gator och torg. (Om de nu i post-coronatider får vara där.)

● Krympande kassa. Under ett antal år har det ekonomiska stödet för Socialdemokraterna från LO-förbund successivt krympt. Med en politik som många av de traditionella S-väljarna anser är förödande blir det än svårare för facken att argumentera för sådana partibidrag.

Socialdemokraterna och LO är så klart medvetna om vilket politiskt pris som en uppmjukad arbetsrättslag kan leda till.

Därför hoppas de att arbetsmarknadens parter ska ro sina las-förhandlingar i hamn.

Och att slutresultatet ska vara acceptabelt. Också för Laila Persson.