Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Den tongivande fackföreningsledaren Rubén González benådades tillsammans med ett hundratal andra fångar förra veckan av Venezuelas president Nicolás Maduro.

Då hade han tillbringat två år i militärfängelset La Pica, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hösten 2018 försökte González i anslutning till en demonstration ta sig in till ett statligt gruvbolag för att överlämna en kravlista till ledningen.

Han stoppades av soldater som beordrade honom att infinna sig hos militären för förhör. 

Men González ignorerade ordern och åkte i stället hem.

Militärerna som skickades för att hämta honom hävdade att González och dennes släktingar angrep dem med ord och slag.

Detta förnekades bestämt av González, men rätten gick på soldaternas linje och dömde honom till närmare sex års fängelse. 

Bland andra Amnesty och FN krävde att han skulle släppas fri.

– Jag stöder varken regeringen eller oppositionen. Allt jag gör är att skydda arbetares rättigheter, sade González i domstolen.

Som generalsekreterare för stålarbetarfacket Sintraferrominera stödde González ursprungligen Maduros företrädare Hugo Chavez.

Men med åren blev han allt mer kritisk mot regeringen som han anklagade för att se mellan fingrarna på korruption och plundring av landets statliga bolag. 2008 fängslades han i två år efter att ha krävt högre löner.

– Chavez vände sig mot mig, säger han.

González säger att han inte känner sig benådad utan snarare ”frigiven från en kidnappning”.

Under åren i militärfängelset hade han knappt kontakt med världen utanför och chockades över hur mycket reallönerna sjunkit i krisens Venezuela. 

61-åringen uppger att han kommer att han kommer att återuppta sitt fackliga arbete och fortsätta strida för stålarbetarnas villkor.

– Jag har ett ansvar att föra vidare deras budskap och deras kamp. Detta är mitt livs kall.