– En sjujäkla satsning på välfärden.

Så kommenterade statsminister Stefan Löfven (S) de extramiljarder till kommunerna och regionerna som han och centerledaren Annie Lööf presenterade på måndagsförmiddagen.

Totalt handlar det om 19,7 miljarer extra som inte aviserats tidigare, enligt Annie Lööf.

10 miljarder går till generella statsbidrag. Dessa fördelas som vanligt: 70 procent till kommunerna, och 30 procent till regionerna.

Pengarna fördelas sedan enligt de vanliga utjämningssystemen där kommuner med exempelvis större arbetslöshet får mer.

Man aviserar också ett permanent tillskott på 4 miljarder specifikt riktade till kommunernas äldreomsorg, samt 1,7 miljarder extra till det så kallade äldreomsorgslyftet där syftet är att utbilda och fastanställa personal i äldreomsorgen.

Ytterligare fyra tillfälliga miljarder går till regionerna.

– För att vården ska klara av att hantera det här uppdämda behovet föreslår vi att regionerna tillförs 4 miljarder kronor 2021 respektive 2022, säger Annie Lööf.

Kommunals ordförande Tobias Baudin reagerade positivt på presskonferensens besked, i en kommentar på Twitter.

”En överraskande bra satsning från regeringen och samarbetspartierna på äldreomsorgen och välfärden. Pengar visste vi fanns, nu används de på rätt sätt.”

Även Susanna Gideonsson, LO:s nyvalda ordförande är försiktigt positiv.

”Bra med rejäla satsningar i budgeten på välfärden även om mer behövs. Krisen har gjort att poletten har fallit ner hos allt fler. Nu måste vi inte bara försvara vår gemensamma trygghet utan radikalt börja förbättra den på alla områden. Privatiseringar, nedskärningar och nyliberala fantasier har kört rakt in i väggen”, skriver hon i ett mejl till Arbetet.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är dock inte nöjd.

”Regeringens satsning på välfärden är otillräcklig, den innebär fortsatta nedskärningar i kommuner och regioner. Vänsterpartiet uppmanar regeringen att avstå sänkt arbetsgivaravgift för unga och istället satsa på välfärden. Gör en särskild satsning på de mest utsatta kommunerna”, skriver han på Twitter.

Under söndagen meddelade också regeringen att det avskaffade karensavdraget förlängs och blir kvar till årsskiftet. Det handlar om en schablonersättning på 804 kronor man kan söka från Försäkringskassan redan vid den första sjukdagen.

Syftet är att minska smittspridningen av corona genom att få folk att stanna hemma vid de första symptomen på sjukdomen.