Många riskerar att mista jobbet när SCA ställer om sin produktion utifrån ändrad efterfrågan och slutar med tryckpapper.

– Tryckpapper har ingen framtid, sa vd:n Ulf Larsson på en pressträff på onsdagsförmiddagen.

Träffen hölls inför lokala medier, Arbetet följde den via livesändning på Sundsvalls Tidnings sajt.

Ulf Larssons besked var att man slutar producera tryckpapper inom sex månader och att det kommer påverka främst anställda på Ortviken, men även i andra delar av SCA. 

Företaget har uppgett att 800 anställda kan beröras.

– Det blir en väsentlig personalneddragning på Ortviken framåt, sa Ulf Larsson när han fått frågan om det betyder att lika många mister jobbet.

En ny anläggning för massatillverkning planeras i Ortviken från 2023, men Ulf Larsson konstaterar på pressträffen att mindre än hundra personer behövs för att driva den. 

Jan Öberg, ordförande för Pappers på Ortviken, medverkade också på pressträffen. Han hade fått beskedet om hur omfattande förändringarna är på morgonen.

Han talar om chock, men också om att man haft viss beredskap i och med hur året sett ut.

– Sedan i mars har vi kört maskinerna till och från, mindre och mindre. Man har varit överlycklig när det har gått tre maskiner, säger han och konstaterar även han att tidningspapper inte är framtiden.

– Jag började 1989 så jag har bara varit där i 30 år, säger han och lägger till att många är mer eller mindre födda på fabriken.

Nu inleds förhandlingar mellan företaget och facket om hur förändringarna ska genomföras.