Ledsna och chockade medarbetare och kompisar mötte skyddsombudet och klubbstyrelsemedlemmen Lana Lundgren när hon i söndags kväll kom till den brinnande brödfabriken i Älvsbyn i Norrbotten.

Hon hade lagt sig för kvällen inför ett förmiddagspass nästa dag när hon väcktes av ett samtal om att hennes arbetsplats sedan över 20 år stod i lågor.

– Jag tog bara på mig och for direkt dit och det var inte kul att se.

Det var vid 22.30-tiden på söndagskvällen en brödbit i produktionen fattade eld. Branden spred sig sedan så illa att fabriken blev övertänd.

På måndagseftermiddagen har Lana Lundgren svårt att ta in vad som skett. Hon säger att ingen kunde ana att detta kunde hända, att man har bra rutiner.

– Det känns ofattbart, man har inte ord att beskriva och vi väntar på att få se vad som kommer hända. Bageriet är tyvärr helt borta, vi har ingen arbetsplats att fara till nu.

Polarbröd är en viktig arbetsplats på orten, med över 200 anställda.

– Det kommer påverka samhället. 200 arbetstillfällen i Älvsbyn är otroligt mycket, säger kommunens socialchef Hans Nyberg på måndagen till SVT.

– Det har varit en bra arbetsplats och arbetsgivare. Det har varit som ett familjeföretag för oss som jobbar också, man känner sig som en del av bageriet, säger Lana Lundgren.

Under måndagen har företaget ordnat samling där företagshälsa och präster närvarat. Det bjöds på smörgåstårta och fika, som egentligen var till för ett firande som skulle hållits under dagen då en ny linje i fabriken skulle invigas.

– Men så blev det som det blev, säger Lana Lundgren.

Hon säger att hon inte väntar sig att få svar på alla sina frågor nu omedelbart, att hon förstår vad företagsledningen går igenom.

– De måste också få smälta katastrofen vi upplever.

Polarbröds vd Anders E Johansson sa till SVT under onsdagen att det är hög prioritet att bygga upp allting.